De Nederlandse modellenindustrie: schoonheidsidealen, concurrentie en persoonlijkheden.

Geïllustreerd door Imke Teunissen.

Doutzen Kroes, Romee Strijd, Lara Stone, allemaal bekende namen van Nederlandse supermodellen. Iets waar we als klein landje trots op mogen zijn. Zouden het onze Nederlandse genen zijn? Of is het gewoon toeval dat deze modellen uitgerekend uit ons kleine kikkerlandje komen?

In een interview met de internationale Vogue vertelt Marit Simons, oprichter van CODE Management het volgende: ”Nederlandse vrouwen zijn over het algemeen ambitieuze en actieve vrouwen met een zachte, positieve energie wat ze erg geliefd maakt.” Dat moet ook wel in de modellenindustrie. Het is een harde wereld, modellen moeten altijd ‘aanstaan’ en worden continue bekritiseerd door de buitenwereld.

Modellenagent Xandra van Rooijen kan dit bevestigen. Ze werkt sinds 1987 in de modellenindustrie. Op 21-jarige leeftijd is ze verhuisd naar Parijs om voor modellenbureau Elite te werken. Enkele jaren later heeft ze voor grote merken als Dior, Saint Laurent en Bulgari gewerkt. Samen met model Marielle Macville heeft ze in 2017 het succesvolle modellenbureau MoXieModels opgericht. Tot op de dag van vandaag werken ze samen aan het strategisch plannen van een internationale carrière voor hun modellen.

 

Xandra van Rooijen in 1993, YSL campagne door André Carrara.

Xandra: ”Tijdens mijn studententijd werd ik gescout in Amsterdam. Binnen drie maanden werd mij gevraagd om naar Parijs te komen en daar voor Elite te werken. Ik had weinig kennis van het vak en geen idee waar ik aan begon. Van mijn modellenbureau in Amsterdam had ik amper begeleiding gekregen. In deze jaren heb ik tijdens verschillende shows andere modellen ontmoet waarvan ik veel heb geleerd. Ondanks dat we concurrenten waren, was er veel saamhorigheid onder elkaar.

Ik was dertig toen ik stopte met modellenshows. Toen ik van Frankrijk naar Nederland verhuisde, kreeg ik van veel modellenbureaus uit Parijs de vraag of ik in Nederland nieuwe modellen wilde scouten. Ik wist immers precies wat de bureaus zochten en zij vertrouwden mij daarin. Door mijn eigen carrière wist ik hoe goede foto’s gemaakt werden en wat je als model moest leren. Mijn allereerste model was een dochter van een vriend uit Frankrijk. Binnen een korte tijd mocht ze al meelopen in een show van Prada. Zo ben ik begonnen met mijn eigen modellenbureau.”

 

Scouten en gescout worden

Mai-Lin Haanstra voor Vein Agency.

Iemand die pas net de modellenwereld is ingestapt, is Mai-Lin Haanstra. Ze is 20 jaar en werkt nu een halfjaar voor Vein Agency. Vein is een commercieel modellenbureau uit Amsterdam en opgezet in januari 2020.

Mai-Lin: ”Ze hebben mij benaderd via Instagram omdat ze foto’s van me hadden gezien. Ik werd uitgenodigd voor een castingdag waar ze verschillende foto’s hebben gemaakt. Ik kon direct merken dat ze enthousiast waren en een paar dagen later mocht ik een contract bij ze tekenen. In december had ik mijn eerste betaalde shoot voor Adidas.”

 

 

 

 

 

Xandra en Marielle, MoxieModels.

Bij modellenbureau MoxieModels worden modellen in real life gescout.                                  Xandra: ”Voor corona gingen we naar concerten, scholen en grote winkelstraten om daar potentiële meisjes aan te spreken voor modellenwerk. Als een meisje 14 jaar is, zien we elkaar regelmatig om te kijken hoe ze zich ontwikkelt. We begeleiden de meiden wanneer ze boven de 16 zijn.

De modellenindustrie is een volwassen wereld en goede motivatie is erg belangrijk voor ons. Daarnaast moeten onze modellen een natuurlijke slanke bouw hebben. Wanneer meiden dat niet hebben, betekent het dat ze veel moeten afvallen. Dit raden we vaak af als we merken dat dit niet zomaar mogelijk is. Een ander belangrijk ding is persoonlijkheid, er zijn natuurlijk miljoenen mooie meisjes, maar je persoonlijkheid maakt je uniek. Het is de kunst om dit tijdens je werk te laten zien, zodat je de fotograaf en ontwerper inspireert.

We begeleiden onze modellen op het gebied van voeding, sport en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast geven we ook verschillende catwalk-trainingen, kledingadvies en workshops. Ik maak zelf de foto’s en train de meisjes hoe ze moeten poseren. Het is echt een proces wat de meiden leren en je leert het door te doen. Wij geven onze modellen handvaten, maar ze moeten thuis ook veel oefenen.”

 

Wat maakt Nederlandse modellen anders dan anderen?

In het interview van Vogue vertelt modellenagent Maris Simons dat Nederlandse modellen een pure manier van schoonheid hebben wat gezondheid en geluk uitstraalt: duidelijke jukbeenderen, volle wenkbrauwen, volle lippen en een fit lichaam. Volgens Xandra van Rooijen heeft dit ook te maken met de hoge diversiteit in Nederland. ”De mix van verschillende culturen zorgt voor een bijzonder uiterlijk.”

Schoonheidsidealen

Maar hoe worden deze schoonheidsidealen gevormd? Uit onderzoek van socioloog Giselinde Kuipers is gebleken dat schoonheid erg wordt geassocieerd met vrouwen, maar vaak ‘bestuurd’ door mannen. Het idee van een mooi vrouwenlichaam komt over het algemeen overeen met dat van een model: slank, strak en jeugdig. ”Mede dankzij de globalisering komen we veel in aanraking met dezelfde soorten beelden. Je ziet hierdoor veel eenduidigheid. Uiteindelijk bepaalt de mode-industrie wat wij mooi vinden,” aldus professor Sylvia Holla in haar onderzoek over de schoonheidsidealen. ”Schoonheid wordt steeds belangrijker en hoe we onszelf presenteren. Maar je ziet ook een beweging in de mode-industrie, er komt steeds meer roep naar diversiteit en body positivity.”

Mai-Lin Haanstra door Jasper Rens van Es.

 

Mai-Lin: ”Ik ben niet het perfecte plaatje voor de modellenindustrie. Ik zit net op de maten. Daarom ben ik superblij dat ik bij Vein ben aangenomen en daardoor werk heb binnen deze industrie. Hoewel je ziet dat de modellenindustrie veel breder wordt, is dat in de high-fashion industrie nog niet helemaal het geval. De inclusiviteit wordt wel beter, je ziet steeds meer modellen van verschillende afkomsten. Maar ik vind dat het nog beter kan. Ik zie de ideale modellenwereld als een plek voor iedereen.”

Xandra van Rooijen, 2021.

 

Xandra: ”Er is de laatste jaren veel ophef geweest over de modellenindustrie. Hierdoor zie je tegenwoordig steeds meer diverse modellen. De media heeft veel invloed en dat is alleen maar goed. Echter is er vanuit onze ontwerpers vraag naar modellen met een lengte van het liefst 1.75 meter tot 1.82 meter, die lange benen hebben en slank zijn. Dit noem je ook wel high-fashion modellen. Zij werken voor merken als Prada, Louis Vuitton en Chanel. Daarnaast hebben wij ook een commerciële markt. Dit zijn voornamelijk modellen die al een aantal jaar in de high-fashion industrie hebben gewerkt en nu voornamelijk commercieel werk doen voor merken als de Bijenkorf.”

 

 

Topsport

”Veel mensen onderschatten hoe hard modellen moeten werken. Model zijn is echt een topsport.  Je bent veel op reis en maakt daardoor soms lange dagen. Je moet naast de fotoshoots, fashionshows en castings ook goed zorgen voor je huid en je lichaam. Gezonde voeding en sport zijn daarbij erg belangrijk”, Aldus Xandra.