Reportage – Rotterdam Rave

In het laatste weekend van maart vond het populaire technofeest ‘Rotterdam Rave’ plaats in de Rotterdamse Maassilo. Technofeesten lijken de laatste tijd steeds populairder te worden. Echter staan dit soort feesten vaak bekend om het drugsgebruik. Maar is dat wel terecht?  

Het is twaalf uur ‘s-middags. Ik ben omringd door jonge mensen in donkere kleding. De jongens voor mij stampen ietwat zenuwachtig hun sigaret uit. Ze mompelen wat naar elkaar en kijken voorzichtig om hen heen. De één frummelt vluchtig aan zijn hoge sokken. In de verte hoor ik een luide, zware stem: ‘’Hou je tickets gereed en tassen open!’’. De deurportier kijkt met fronsende wenkbrauwen naar de lange rij.

 

Met kleine passen kom ik steeds dichter bij de ingang. Voor de deur hangt een poster met het deurbeleid van de club. ‘’No basic bitches, no pussygangsters, no logolosers.’’ Nu maar hopen dat ze mij niet in dit rijtje vinden passen. Bij de ingang staat een jonge dame de kaartjes te scannen. ‘’Je mag doorlopen, daar wordt je tas gecontroleerd’’, zegt ze met een Rotterdams accent. Phew, ik ben dus geen basic bitch.

 

Ik kom binnen in een koude, grimmige ruimte. Voor mij worden verschillende gasten van top tot teen gefouilleerd door een bewaker. De jongens kijken met gespannen ogen toe hoe de andere bewaker grondig hun tassen doorzoekt en ritselt tussen de spullen. Gek genoeg wordt mijn tas amper gecontroleerd. Zie ik er dan zo onschuldig uit? De bewaker opent mijn tas en zijn ogen gaan amper op en neer. ‘’Veel plezier’’, zegt hij met een stalen gezicht.

In Rotterdam geldt er een zerotolerance beleid. Dat houdt in dat harddrugs ten alle tijden verboden zijn. Echter is dit volgens de organisatie van Rotterdam Rave lastig te controleren. ‘’Er zijn in Nederland ook regels waar je wel en niet mag fouilleren. Dus dan staan wet- en regelgeving tegenover elkaar, want mensen verstoppen het vaak op plekken waar de bewakers niet mogen controleren’’, aldus Hubrecht Hauzer, medeorganisator van Rotterdam Rave.

Zo, ik ben binnen. Nu nog een kluisje regelen. Voor mij lopen mensen zoekend heen- en weer om een kluisje te vinden. Aan de linkerkant staat een groep jongens met volle kracht een kluis dicht te duwen. ‘’We hebben geen zin om een extra kluis te huren, dus hij zit een beetje vol’’, zeggen ze lachend. Voor mij trekt iemand haar warme joggingspak uit. Daaronder zit een kort rokje met een visgraatpanty en haar bovenlichaam is ingepakt met leren riemen, een typische ‘raversoutfit’.

 

De dreunende muziek galmt door de koude, industriële gangen van de Maassilo. De Maassilo werd tot de jaren negentig gebruikt als graansilo. Veel kenmerken hiervan zijn door het hele pand nog te herkennen. Oude buizen zijn in het zicht gebleven, net als de betonnen vloeren en de stalen nooddeuren. De Maassilo ligt aan de haven, wat het industriële plaatje compleet maakt. Wanneer je de oude trappen volgt, kom je uit bij het clubgedeelte.

Het feest is pas een uur aan de gang, maar het is al aardig druk bij de stages. Het publiek staat met hun vuisten in de lucht te dansen op de hoge maat van de muziek. Er heerst een grote samenhang, alsof iedereen in het publiek elkaar kent. Tijdens het lopen, trap ik per ongeluk op iemands voeten. Terwijl ik me wil verontschuldigen, draait ze om en lacht ze lief naar me. ‘’Oh geeft niet hoor! Heb je het naar je zin?’’, vraagt ze met grote ogen. Als dit in een willekeurige kroeg was gebeurd, had ik waarschijnlijk een boze blik gekregen.

Even later kom ik een groepje Spanjaarden tegen. Ze zijn speciaal voor dit feest naar Nederland gekomen. Niets verhullend haalt een van de jongens een zakje met maar liefst tien gekleurde pillen in de vorm van doodshoofden uit zijn broekzak. Het zijn xtc-pillen. Ik vraag ze hoe ze dit mee naar binnen hebben gekregen. ‘’I bought a fake lighter, with a special compartment. It is really handy, because they wouldn’t know the lighter is fake’’, zegt hij grappend.

XTC is na cannabis de meest gebruikte drug in Nederland en wordt voornamelijk gebruikt op feestjes. De werkzame stof in XTC is MDMA. Dit vergroot je serotonine, een neurotransmitter. Dit zorgt voor een verliefd, warm en euforisch gevoel. Echter is dit, net als het gebruik van andere drugs, niet zonder gevaar. Op 10 september 2022 is in de Maassilo een 19-jarige jongen om het leven gekomen aan de gevolgen van drugsgebruik, meldde de NOS.

Veel mensen waren hier flink van geschrokken. Zo ook de organisatie van Rotterdam Rave. ‘’Na corona was er ineens een piek van het aantal mensen dat bij de EHBO terecht kwam. Mensen wisten niet hoe ze drugs moesten gebruiken en deden dat voor het eerst (weer) tussen 2000 man, met harde muziek, warme ruimtes en felle stroboscopen. Dat kan verkeerd eindigen’’, aldus Hubrecht. Op de toiletten hangen verschillende posters waar bezoekers geadviseerd worden over hun drugsgebruik.

Op Rotterdam Rave hebben ze niet alleen een EHBO, maar ook een EHBD. Dit staat voor eerste hulp bij drank en drugs. Het EHBD-Team bestaat uit evenementenhulpverleners die de eerste hulp verzorgen. Zij verzorgen mensen in een ontspannen sfeer met persoonlijke aandacht, zonder de bezoekers te vooroordelen op hun drugsgebruik.

 

Naast de EHBD zit de eetzaal. Hier worden onder andere patat, snacks en tosti’s geserveerd. Toch kiezen de meeste ravers voor een banaan of een waterijsje. Dit is volgens Eva Kalis, preventiedeskundige bij Jellinek, wel te verklaren. ‘’Door MDMA gaat je spijsvertering omlaag en krijg je minder zin om te eten en smaakt je eten minder lekker. Maar het is wel belangrijk om je lichaam tussendoor te voeden’’, vertelt Eva.

 

De zalen worden steeds voller en het publiek steeds actiever. Of je het nou wilt of niet, je wordt meegetrokken in het enthousiasme van het publiek. Iedereen danst richting de DJ, alsof hij een ware god is die de bevolking toespreekt. Vooraan staan de typische ravers; meiden in harnassen met hun haren strak naar achter gelakt, en jongens met een doorschijnend gaas shirt en een zonnebril. Daartussen zijn ook een aantal jongens zonder bovenkleding te vinden, helemaal nat van het zweet. Ze bewegen in harmonie op de maat. De locatie is misschien wel grimmig, en de muziek redelijk duister, maar de ravers lachen lief naar anderen en iedereen heeft respect voor elkaar.

Terwijl de bass van de muziek door mijn hele lichaam dreunt, loop ik een rondje door de verschillende zalen. Er komt een walm van zweet en lavendel op me af. Ik kijk naar links en zie waar deze lucht vandaan komt. Er ligt een jongen op een bedje, helemaal glimmend van de olie. Zijn armen hangen langs het massagebed, en zijn gezicht is volledig verslapt. Hij wordt grondig gemasseerd door een masseuse. Dat is misschien wel het laatste wat ik had verwacht te zien vandaag.

Het is half tien. Nog maar anderhalf uur en het feest is afgelopen. Op de gangen van de Maassilo kun je een speld horen vallen. Mensen zitten onderuitgezakt tegen elkaar aan, alsof ze een marathon hebben gerend. Met grote pupillen staren ze naar beneden, terwijl hun kaken overuren draaien. ‘’De positieve effecten van drugs houden eigenlijk maar vier tot zes uur aan. Dus je hebt dan wel nog de energie en spierspanning, maar niet meer de euforie’’, aldus Eva.

Bij de stages is wel nog euforie te voelen. Het publiek staat flink te springen op de muziek van Duitse DJ Kobosil. Door het publiek loopt regelmatig een bewaker die de ravers streng toeziet. Kennelijk is niet iedereen daar bang voor. Een jongen naast mij haalt stiekem een zakje en een sleutel uit zijn tas. Hij zet zijn donkere zonnebril af en probeert met enige moeite de sleutel in het zakje te steken. In het zakje zit 3mmc. Deze drug is stimulerend en licht bewustzijn veranderend. Het maakt je net als bij andere drugs alerter en energieker. ‘’3mmc is een Nieuwe Psychoactieve stof, dat noemen we ook wel nps. Over NPS-en is nog weinig bekend omdat er weinig tot geen onderzoek is gedaan naar de lange termijneffecten. Wanneer je deze drug gebruikt, ben je dus je eigen proefkonijn’’, benoemd Eva van Jellinek. Op dit moment zal het de jongen vrij weinig uitmaken. Hij verstopt het zakje weer in zijn tas en danst volop door.

Het is elf uur, de dj’s draaien hun laatste plaatje. ‘’Thank you Rotterdam Rave!’’, wordt er door de microfoon geschreeuwd. Het publiek juicht en klapt voor de dj alsof die zojuist hun leven heeft verbeterd. De ravers vertrekken arm om arm richting de uitgang. ‘’Dit was echt een mooi feestje’’, zeggen ze lachend tegen elkaar. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde editie.

Disclaimer:
Laat je drugs altijd testen. Dit kan altijd anoniem en is meestal ook gratis. Hierdoor weet je wat er precies in de drugs zit en hoeveel mg het bevat. Doseer voorzichtig en combineer niet met andere middelen. Als je op de dag zelf niet lekker in je vel zit, twijfelt om drugs te nemen of heel zenuwachtig bent, neem het dan niet. Dit kan namelijk ook invloed hebben op de effecten. Zorg ervoor dat je met fijne mensen bent, waar je je vertrouwd bij voelt. En zorg ervoor dat er ook mensen bij zijn die niet gebruiken, zodat die je goed kunnen helpen als het mis gaat. Lees je goed in via www.unity.nl en maak een afspraak op www.drugs-test.nl om je drugs te testen.