
je tot een geloof?

Soof de Vos is 20 jaar oud en heeft afgelopen oktober de keuze gemaakt om zich te bekeren tot het christendom. Dit is haar verhaal.

Haar weg naar het geloof
Hoewel Soofs ouders christelijk zijn opgevoed, hebben zij dit niet aan haar doorgegeven. Soof groeide thuis zonder religie op, maar volgde zowel haar basis- als middelbare school op een christelijke instelling. Zo kwam ze al op jonge leeftijd in aanraking met het geloof.
Tijdens haar middelbare schooltijd raakt Soof bevriend met twee meisjes die van jongs af aan christelijk zijn opgevoed. Door deze vriendschap groeide haar interesse in het geloof.
Voor haar 19e verjaardag in april kocht Soof van haar verjaardagsgeld een Bijbel. Pas in de zomer begon ze erin te lezen.
Soof volgde een Alpha-cursus: een tienweekse cursus voor mensen die recent tot het christelijke geloof zijn bekeerd of er geïnteresseerd in zijn. Tijdens de cursus leerde ze meer over het geloof en de bijbehorende levensvragen.
Op een avond in oktober nam Soof plotseling de beslissing: ze benoemt zichzelf officieel als christen.
De avond van 7 oktober 2024:
Soof had die avond helemaal niet verwacht dat er iets bijzonders zou gebeuren. Ze had een rustige avond voor zichzelf gepland: de Bijbel lezen, luisteren naar muziek en daarna vroeg naar bed gaan. Op een gegeven moment begon het nummer Rescue van Lauren Daigle te spelen, wat haar op een bijzondere manier raakte. Het nummer gaat over de belofte dat God je altijd zal redden en er onvoorwaardelijk voor je is. Op dat moment raakte het Soof diep; ze had sterk het gevoel dat God door dit lied rechtstreeks tot haar sprak. Het bezorgde haar een intens gevoel van liefde en troost, alsof iemand eindelijk tegen haar zei: "Ik ben er voor je, en ik ben er altijd geweest." Het ontroerde haar zo dat ze haar tranen niet kon tegenhouden. In haar schooltijd, vanaf groep 5, had ze zich vaak buitengesloten en alleen gevoeld. Juist daarom kwam die boodschap zo hard binnen.
^ het lied Rescue van Lauren Daigle
“Toen ik net mijn Bijbel had gekocht, voelde ik me overweldigd: ‘Waar moet ik beginnen? Het zijn meer dan 2000 pagina’s!’ Gelukkig vond ik herkenning bij TikTokkers die vertelden over hun ervaring, en kreeg ik richting en verdieping door het volgen van de Alpha-cursus.”
Hoewel ze de Bijbel nog niet uit heeft, blijft Sofia gemotiveerd. Ze geeft eerlijk toe dat het soms lastig is om er tijd voor vrij te maken: Ze heeft het 19 jaar lang niet gedaan, dus het zit nog niet echt in haar systeem om dagelijks te lezen. “Ik was in het begin heel enthousiast en begon heel fanatiek mijn bijbel te lezen, maar sindsdien heb ik Johannes nog niet eens uit” lacht Soof. Als student Engels aan de Universiteit Leiden leest ze de Bijbel vooral in het Engels.

Soofs leven is zichtbaar veranderd sinds haar bekering. Dit blijkt onder andere uit de volgende 4 punten:
Soof beschrijft zichzelf als iemand die snel piekert en erg perfectionistisch is. “Ik kan mij enorm zorgen maken om dingen, en ik ben heel perfectionistisch – stressvolle periodes raakten mij altijd heel hard,” vertelt ze. Hoewel deze eigenschappen nog steeds bij haar horen, merkt ze dat ze nu beter om kan gaan met stress. Ze heeft geleerd om rust te vinden in moeilijke tijden: “Ik heb nu iemand aan wie ik alles kan toevertrouwen, die altijd luistert en een plan voor mij heeft.”
Hoewel Soofs kledingstijl niet drastisch is veranderd sinds haar bekering, merkt ze wel dat ze tegenwoordig bewuster kiest voor wat meer bedekkende kleding. Ze omschrijft dit als een ‘modest’ stijl, wat inhoudt dat ze liever kleding draagt die minder onthullend is. “Ik kies er nu toch iets eerder voor om een extra knoopje dicht te doen of geen shirt te dragen met een inkijk,” vertelt ze.
Wat ook veranderd is in Soofs leven, is haar houding tegenover anderen. Ze probeert nu actiever haar medemens te helpen. “Vroeger had ik iemand misschien niet geholpen als ik haast had of mijn trein moest halen. Nu kies ik er sneller voor om wél te helpen, ook al betekent dat dat ik te laat ben.”
Een grote verandering in Soofs leven is dat ze is gestopt met vloeken, vooral met de naam van de Heer. Vroeger zei ze bijvoorbeeld wel eens ‘Jezus’ als ze haar teen stootte, maar dat doet ze nu bewust niet meer. In het begin was het lastig, omdat ze dit gedrag al 19 jaar gewend was en het nog in haar systeem zat. Door er bewust op te letten, veranderde dit langzaam. “Op een gegeven moment kreeg ik het gevoel: ik vind dit ook niet meer fijn.” Toen ze dit deelde met een van haar christelijke vriendinnen, zei die: “Dat is de Heilige Geest die in jouw hart woont en jou vertelt dat dit niet goed is.”

Naast de vers hierboven noemt Soof nog twee specifieke bijbelverzen die belangrijk zijn voor haar
Johannes 6:44:
Niemand kan tot Mij komen, tenzij dat de Vader, Die Mij gezonden heeft, hem trekke; en Ik zal hem opwekken ten uitersten dage
“Het gaat er over dat de Heer jou al de kracht heeft gegeven om voor hem te kiezen. Je komt van hem vandaan, je raakt van hem weg en dan geeft hij jou de kracht om terug te komen bij de Heer. Het hele idee dat hij het geduld heeft gehad om 19 jaar op mij gewacht te hebben en altijd met open armen voor mij heeft klaar gestaan, vind ik erg mooi.”
Johannes 3:16:
Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe
“Het is natuurlijk een beetje het basispunt van het christendom, dat Jezus voor jou is gestorven, maar toch het hele idee dat God maar één zoon had en die had gegeven terwijl hij altijd al wist wat er ging gebeuren raakt mij ook altijd.”
Soof hoopt in de toekomst te blijven groeien in haar geloof. In het begin vond ze het soms lastig dat ze, doordat ze zich op latere leeftijd bekeerde dan haar vriendinnen, naar eigen zeggen ‘minder kennis en wijsheid’ had. Tijdens de Alpha-cursus deelde ze deze gedachte met een van de begeleiders van haar groepje. Die stelde haar gerust met de woorden: “Stel dat wij nu allebei voor de Heer staan dan zal Hij niet meer van mij houden omdat ik meer weet.” Deze uitspraak gaf Soof het vertrouwen dat het helemaal oké is om nog lerende te zijn. Ze hoopt bovendien dat ze in de toekomst haar geloof kan delen met de mensen om haar heen, in het bijzonder met haar vriend.
Soof is niet de enige jongere die zich onlangs tot het geloof bekeerd heeft. In heel Nederland was afgelopen jaar een stijging te zien in het aantal religieuze jongeren.
Hierboven zie je het percentage religieuze jongeren in Nederland per jaar. Sinds 2010 is er bij beide leeftijdsgroepen vrijwel elk jaar sprake van een daling. In 2021 was er echter een uitzondering: onder jongeren van 15 tot 18 jaar was een stijging te zien, mogelijk beïnvloed door de coronacrisis in dat jaar. De stijging van het afgelopen jaar is echter de grootste sinds het begin van de metingen in 2010.
Als we specifiek kijken naar de groep van 18 tot 25 jaar, is er sprake van een matige maar duidelijke toename ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is dat de veranderingen binnen deze groep, zowel stijgingen als dalingen, doorgaans minder sterk zijn dan bij jongeren van 15 tot 18 jaar.
Dataverantwoording
De gegevens in mijn productie zijn afkomstig van onderzoeken uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze cijfers bevatten de kerkelijke gezindte van Nederlanders per jaar verdeeld in de persoonskenmerken: leeftijd, gender, opleidingsniveau en totaal. Ze kijken hierin naar het totaal aantal religieuzen, maar ook het aantal per geloof.
Tot en met 2016 is gebruikgemaakt van cijfers uit de Enquête Beroepsbevolking (EBB), een grootschalig onderzoek waarin onder andere vragen over religie werden gesteld. Vanaf 2016 is het CBS overgestapt op het onderzoek Sociale Samenhang en Welzijn (S&W) voor het verzamelen van informatie over religieuze betrokkenheid.
De cijfers die worden gepresenteerd gaan over de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder. Omdat het om een steekproefonderzoek gaat, is er altijd sprake van een bepaalde onnauwkeurigheidsmarge. Dit betekent dat de resultaten een benadering zijn van de werkelijkheid, met een kleine kans op afwijking.
De gebruikte gegevens zijn terug te vinden in de StatLine-tabel van het CBS en zijn verder toegelicht in de publicatie Religie in Nederland. Alle informatie is openbaar beschikbaar via de website van het CBS onder het thema Arbeid en Sociale Zekerheid en Sociale Samenhang en Welzijn.