Hoe bekeer je
je tot een geloof?
Het persoonlijke verhaal van Soof de Vos over hoe zij de keuze maakte om zich te bekeren

Soof de Vos is 20 jaar oud en heeft afgelopen oktober de keuze gemaakt om zich te bekeren tot het christendom. Dit is haar verhaal.

Haar weg naar het geloof

Jeugd

Jeugd

Interesse

Interesse

Bijbel

Bijbel

Cursus

Cursus

Bekering

Bekering

“Toen ik net mijn Bijbel had gekocht, voelde ik me overweldigd: ‘Waar moet ik beginnen? Het zijn meer dan 2000 pagina’s!’ Gelukkig vond ik herkenning bij TikTokkers die vertelden over hun ervaring, en kreeg ik richting en verdieping door het volgen van de Alpha-cursus.”
Hoewel ze de Bijbel nog niet uit heeft, blijft Sofia gemotiveerd. Ze geeft eerlijk toe dat het soms lastig is om er tijd voor vrij te maken: Ze heeft het 19 jaar lang niet gedaan, dus het zit nog niet echt in haar systeem om dagelijks te lezen. “Ik was in het begin heel enthousiast en begon heel fanatiek mijn bijbel te lezen, maar sindsdien heb ik Johannes nog niet eens uit” lacht Soof. Als student Engels aan de Universiteit Leiden leest ze de Bijbel vooral in het Engels.

Psalm 46:5: God is in het midden van haar, zij zal niet wankelen

Soof is niet de enige jongere die zich onlangs tot het geloof bekeerd heeft. In heel Nederland was afgelopen jaar een stijging te zien in het aantal religieuze jongeren.

Hierboven zie je het percentage religieuze jongeren in Nederland per jaar. Sinds 2010 is er bij beide leeftijdsgroepen vrijwel elk jaar sprake van een daling. In 2021 was er echter een uitzondering: onder jongeren van 15 tot 18 jaar was een stijging te zien, mogelijk beïnvloed door de coronacrisis in dat jaar. De stijging van het afgelopen jaar is echter de grootste sinds het begin van de metingen in 2010.
Als we specifiek kijken naar de groep van 18 tot 25 jaar, is er sprake van een matige maar duidelijke toename ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is dat de veranderingen binnen deze groep, zowel stijgingen als dalingen, doorgaans minder sterk zijn dan bij jongeren van 15 tot 18 jaar.

Dataverantwoording

De gegevens in mijn productie zijn afkomstig van onderzoeken uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze cijfers bevatten de kerkelijke gezindte van Nederlanders per jaar verdeeld in de persoonskenmerken: leeftijd, gender, opleidingsniveau en totaal. Ze kijken hierin naar het totaal aantal religieuzen, maar ook het aantal per geloof. 

Tot en met 2016 is gebruikgemaakt van cijfers uit de Enquête Beroepsbevolking (EBB), een grootschalig onderzoek waarin onder andere vragen over religie werden gesteld. Vanaf 2016 is het CBS overgestapt op het onderzoek Sociale Samenhang en Welzijn (S&W) voor het verzamelen van informatie over religieuze betrokkenheid.

De cijfers die worden gepresenteerd gaan over de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder. Omdat het om een steekproefonderzoek gaat, is er altijd sprake van een bepaalde onnauwkeurigheidsmarge. Dit betekent dat de resultaten een benadering zijn van de werkelijkheid, met een kleine kans op afwijking.

De gebruikte gegevens zijn terug te vinden in de StatLine-tabel van het CBS en zijn verder toegelicht in de publicatie Religie in Nederland. Alle informatie is openbaar beschikbaar via de website van het CBS onder het thema Arbeid en Sociale Zekerheid en Sociale Samenhang en Welzijn.