Reportage

Jongeren kleuren festival Opwekking met moshpits en gebed

De ochtend preek op het festival opwekking

De bus naar Walibi Holland is dit weekend niet alleen gevuld met pretparkbezoekers. Op het festivalterrein naast Walibi, waar ook Lowlands en Defqon.1 plaatsvinden, vindt dit weekend het christelijke festival Opwekking plaats. Opwekking, of eigenlijk de Pinksterconferentie van Stichting Opwekking, vindt sinds 1971 jaarlijks plaats tijdens Pinksteren en is uitgegroeid tot het grootste christelijke evenement van Nederland. Vooral onder jongeren neemt de populariteit sterk toe.

Bij de ingang wordt je ticket gescand, en zonder uitgebreide controles loop je eenvoudig het terrein op. Direct bij binnenkomst strekt zich een groot grasveld voor je uit, waar het programma rustig op gang komt. Hoewel het pas elf uur ’s ochtends is, zit het grasveld vol met groepjes mensen die zich genesteld hebben op meegebrachte klapstoelen of picknickkleden. Sommigen praten zacht met elkaar, anderen luisteren aandachtig naar wat er op het podium gebeurt. Wanneer je iets verder, langs het grasveld, het terrein oploopt, word je begroet door een enorm houten kruis dat hoog boven het festivalterrein uittorent.

De Pinksterconferentie, die dit jaar bij uitzondering tijdens het Hemelvaartweekend plaatsvindt, heeft deze editie als thema: Vurig Verlangen. De organisatie ziet Hemelvaart niet als een afscheid, maar als het begin van een periode van verwachting, waarin wordt uitgekeken naar de komst van de Heilige Geest. Het thema is geïnspireerd door het geloof dat Gods hart “in vuur en vlam” staat voor mensen, een vuur dat Hij wil aanwakkeren in ieder die zich naar Hem uitstrekt.

In tegenstelling tot veel andere festivals kun je jezelf hier moeiteloos verstaanbaar maken zonder te hoeven schreeuwen. Terwijl een grote groep mensen ontspannen op hun kleedjes naar de preek luistert, staat iets verderop een team klaar met een petitie en gratis powerbanks van de christelijke zorgverzekeraar. 

Die rust verandert echter direct zodra je het jongerenterrein betreedt. Vanaf het podium knalt de muziek van een liveband over het veld, terwijl een grote groep jongeren zich ervoor verzameld heeft. Een groep meiden danst een vooraf ingestudeerd dansje terwijl uit de speakers telkens opnieuw de zin klinkt: “Get up, get up, get up, get up out of that grave.”

Dit jaar bestaat het jongerenprogramma uit een gevarieerd aanbod van activiteiten. Bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende seminars, Q&A-sessies, optredens van christelijke artiesten en zelfs een afterparty. Het jongerenterrein is zodanig ingericht dat er voor iedereen iets te beleven valt. Zo is er een boulevard met uiteenlopende activiteiten en een speciaal sportprogramma. Voor de tieners is er zelfs een speciale teenzone. De organisatie streeft ernaar een breed scala aan mogelijkheden te bieden, zodat iedereen iets kan vinden dat bij hun eigen interesses past. Terwijl een groep mensen in een partytent aan het bidden is voorafgaand aan een seminar, worden vlak daarnaast soundchecks gedaan voor een artiest die binnenkort zal optreden.

De drukte op het jongerenterrein komt niet uit de lucht vallen. De opkomst onder jongeren is dit jaar namelijk opvallend hoog. Dit jaar zijn er 10 tot 12 procent meer jongeren op het terrein vergeleken met vorig jaar. Dit vertelt Amarins Nusselder-van der Meulen. Zij is de coördinator van het communicatieteam van het jongerenterrein van Opwekking. In totaal zijn er zo’n 33.000 jongeren aanwezig, van wie 20.000 overnachten op de camping. Zo’n hoog aantal is nog nooit eerder bereikt in de geschiedenis van het festival. Van de ongeveer 65.000 mensen die het festival bezochten, zijn dit jaar dus meer dan de helft jongeren. 

De grote aanwezigheid van jongeren is niet alleen in de cijfers terug te zien, maar het is ook duidelijk merkbaar op het terrein. Er staan lange rijen bij de friettent en de grasvelden om het hoofdpodium heen zijn gevuld met mensen die wachten op de volgende artiest. Een groep meiden op het gras vertelt dat ze hier al sinds hun jeugd komen, maar het nog nooit zo druk hebben meegemaakt. 

De toename van jongeren op het festival lijkt samen te hangen met een bredere groei van religie onder jongeren in Nederland. Het CBS publiceerde onlangs cijfers waaruit blijkt dat, na jaren van daling, het aantal religieuze jongeren voor het eerst weer is gestegen. In de leeftijdsgroep van 15 tot 18 jaar was er in 2024 een toename van 6 procent ten opzichte van 2023. Binnen deze groep is vooral het protestantisme sterk gegroeid. De cijfers van het aantal protestanten hebben het hoogste aantal bereikt sinds 2019, toen het CBS begon met het meten van protestantse gelovigen. 

Ook op sociale media wordt tijdens het festival door de aanwezigen volop gedeeld. Beelden van mensen die zich lieten dopen in het meertje en de moshpits op de afterparty gaan viraal. Waar sommigen het dit jaar drukker en anders vonden dan voorgaande edities, zijn anderen juist erg enthousiast. Dezairie Huyck behoort tot die laatste groep. Dit is haar eerste keer op het festival, omdat ze pas sinds kort weer terug in Nederland is, en ze was er erg opgewonden over. Ze heeft een aantal jaar in Bonaire gewoond waar, omdat het een klein eiland is, je niet echt vergelijkbare evenementen hebt. Ze vertelt dat ze het indrukwekkend vindt om zoveel, met name jonge, mensen actief met hun geloof bezig te zien. “Het geeft mij altijd veel hoop als ik zie dat er zoveel mensen enthousiast zijn om Jezus te aanbidden.” Het verbaast Dezaire niet dat er zo veel jongeren aanwezig zijn. “In de tijd waarin we leven zijn jongeren echt op zoek naar hoop, vrede en liefde.” Zelf denkt ze dat de populariteit onder jongeren toeneemt omdat er steeds meer openheid is om te luisteren naar wie Jezus is en wat geloof kan betekenen.

De groei van het aantal gelovige jongeren roept de vraag op: waar komt die toename vandaan? Antropoloog Vanessa Vroon-Najem, gespecialiseerd in religieuze bekering, legt uit dat de eerste stap richting geloof voor jongeren vaak ontstaat door positieve relaties in hun directe omgeving. “Vroeger gebeurde dat vooral via familie of vrienden, maar tegenwoordig speelt sociale media ook een belangrijke rol,” zegt ze. “Zo komen jongeren in aanraking met andere gelovigen, zónder dat ze die persoonlijk hoeven te kennen.” 

Ook Nusselder-van der Meulen ziet een verband tussen sociale media en de toegenomen interesse in het geloof onder jongeren. “Sinds de opkomst van sociale media is er een duidelijke afname te zien in het mentale welzijn van jongeren,” vertelt ze. Die ontwikkeling leidt er volgens haar toe dat jongeren vaker op zoek gaan naar antwoorden op existentiële vragen, zoals: Waarom ben ik hier? Wat is mijn doel? Die zoektocht naar betekenis en houvast brengt hen steeds vaker bij het geloof.

Hoewel er inmiddels enigszins sprake is van capaciteitsproblemen bij de pinksterconferentie Opwekking vanwege de toename van het aantal bezoekers, blijft Nusselder-van der Meulen toch hopen dat het aantal jongeren volgend jaar verder zal groeien. Ze vinden het belangrijk dat het festival een fijne plek blijft waar jongeren hun geloof kunnen vieren. En dat is het zeker, zo vertellen twee jongens in de rij voor de ijsjes. “De sfeer hier is echt totaal anders dan op festivals zoals Lowlands of Appelpop. We komen volgend jaar sowieso weer.” Naarmate de dag vordert, neemt het aantal jongeren toe en wordt de sfeer steeds levendiger. En wanneer je dan uiteindelijk door de drukte heen weer richting huis wilt gaan, wijst het imposante houten kruis je de weg naar de uitgang.

De route naar de uitgang van het festival