Nederland twee zetels rijker in het Europees Parlement

Nederland krijgt twee zetels erbij in het Europees Parlement. Nederland is daarin niet de enige, want negen andere EU-lidstaten krijgen ook meer zetels. ‘Dit is een belangrijke stap naar een eerlijker Europa,’ aldus Sandro Gozi, Europarlementariër van de fractie Renew Europe. Door veranderingen in demografische gegevens kan de zetelverdeling aan worden gepast om de verdeling eerlijker te maken. 

De verhouding zetel per inwoners is niet per land gelijk aangezien een groot land als Duitsland dan enorm veel zetels nodig heeft terwijl er een maximum van 96 is. Eén Europarlementariër van Malta moet dus veel minder inwoners vertegenwoordigen dan één Europarlementariër van Duitsland. Maar deze ongelijkheid wordt geaccepteerd door de landen in het Europees Parlement.

In de Nederlandse politiek versplinteren partijen. Het is daarom positief dat Nederland nu 31 zetels heeft. ‘Door twee zetels extra is er meer ruimte om zetels te verdelen onder partijen en hebben meer partijen een stem in het Europees parlement’, zo vertelt Ria Cats, EU-correspondent in Brussel voor Het Financieele Dagblad. Nederland doet het, volgens Ria Cats, relatief goed in de Europese Unie. Ondanks 31 zetels slaagt Nederland er toch in om belangrijke vicevoorzitterschappen, portefeuilles en veel diplomaten in Brussel te hebben.

Meer zetels betekent voor Nederland niet per se meer macht. Landen in de EU hebben namelijk een gezamenlijk doel, namelijk een beter Europa. Toch heeft elk land, naast het gezamenlijke doel, ook eigen belangen. ‘Iedereen probeert toch op een manier zijn eigen stem laten horen,’ vertelt Ria Cats. Nederland heeft macht en ervaring in de Europese Unie aangezien het één van de landen is die de Europese Unie heeft opgericht. Nederland heeft daarnaast ook macht door de grote economie die ze op gang houden in de EU. ‘Op basis van onze ervaring en op basis van het geld dat wij meebrengen kunnen we echt een stempel drukken,’ aldus Ria Cats. Veranderingen in het aantal zetels worden niet vaak aangebracht maar voor de Europese Verkiezingen van 2024 heeft Nederland er dus twee bij.

Bekijk hier de explainer over het Europees Parlement.

Bron: Pixabay.com – Dimitri_K – Creative Commons Zero

Bron: Pixabay.com – ChequeredInk – Creative Commons Zero

Bron: Pixabay.com – USA-Reiseblogger – Creative Commons Zero

Bron: Wikimedia.com – Nablicus – Attribution-ShareAlike 4.0 International