Hebben & Houwen maakt mensen blij tijdens maandelijkse bazar

Hebben & Houwen maakt mensen blij tijdens maandelijkse bazar

Het is een druilerige woensdagochtend in de Banne, de plek waar Hebben & Houwen gevestigd is. Een ontwikkelbuurt in Amsterdam-Noord. Binnen worden de klanten voorzien van persoonlijk advies en beginnen de eerste voorbereidingen voor de Banne Bazar, die deze maand valt op zaterdag 3 oktober. Het team van Hebben & Houwen staat met passie en liefde klaar voor de Amsterdamse minima die het zo hard nodig heeft.

Isabel Kouwenoord, Amsterdam-Noord. 30 september 2020

Eerste kledingbank 
Bij binnenkomst ligt de rode loper al uitgerold, wat zorgt voor een warm welkom. Hebben & Houwen is de eerste én enige kledingbank in Amsterdam, vertelt initiatiefneemster Karin Prins. Bij een kledingbank kunnen mensen die weinig te besteden hebben terecht voor kleding en accessoires. “In het begin zijn we een pilot gestart met leden van de Voedselbank uit Amsterdam-Noord. Daarna kwamen er ook verwijzingen van bijvoorbeeld het Leger des Heils bij. Inmiddels zijn we open voor alle Amsterdammers die lid zijn van de Voedselbank of een verwijzing hebben.” 

Voor ieder wat wils
Door het gehele gebouw – wat voorheen een supermarkt was – staan rekken met kleding. Er is aan iedereen gedacht, van jong tot oud. Zo is er een ruimte met kinderschoenen, maar ook lingerie ontbreekt niet. Dat laatste wordt onder andere ingekocht door de opbrengst van de Banne Bazar. Zo blijft het geld dat wordt verdiend tijdens deze middag toch in de stichting. De stichting focust zich op de inkoop van bijvoorbeeld ondergoed en sokken. “Want niemand wordt blij van een tweedehands onderbroek.” Daarnaast is het de perfecte manier om nieuw leven te geven aan kleding die overblijft. 

Hoewel de Banne Bazar toegankelijk is voor iedereen ziet Karin toch veel vaste klanten die iedere maand terugkomen. “Het is altijd ontzettend gezellig, je maakt even een praatje en het mooiste is dat je mensen enorm blij maakt.” De prijzen kunnen verschillen, maar meestal zijn het drie items voor een tientje. 

Anders ingericht
Corona speelt een grote rol tijdens de bazar. Zo wordt het aankomende zaterdag anders ingericht dan normaal. Mensen zullen iets langer moeten wachten, en er mag maar een beperkt aantal mensen naar binnen. Gelukkig wordt er goed opgelet en staan er genoeg desinfecterende middelen op de toonbank. 

Zittend op de rode bank naast de deur houdt vader Leo Prins zo nu en dan een oogje in het zeil. Hij is ontzettend trots op dochter Karin. “Het is een prachtig initiatief, waar Karin zich met hart en ziel voor inzet.” Door de huidige coronamaatregelen is Hebben & Houwen alleen geopend op afspraak, op woensdag en vrijdag tussen elf en vier uur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *