Pllek niet verzekerd van vaste locatie op NDSM-werf

Pllek niet verzekerd van vaste locatie op NDSM-werf

De motie over de ontmoetingsplek Pllek, dat door raadslid Hulya Kat (D66) is ingediend, is afgewezen. Dit gebeurde in de raadsvergadering van woensdag 30 september.  

Sacha Vis, Amsterdam-Noord. 30 september 2020

De motie
Op woensdagavond diende raadslid Hulya Kat, lid van de partij D66, de motie in waarin werd gevraagd dat Pllek vooralsnog op de huidige locatie mocht voortbestaan. Deze motie werd ook door de partijen VVD, Forum voor Democratie, PVDA en ChristenUnie gesteund. De ingediende motie moest ervoor zorgen dat de ontmoetingsplek Pllek, die een tijdelijke vergunning heeft, in ieder geval mag blijven totdat er iets definitiefs is gevonden wat het zou kunnen vervangen. 

“De NDSM-werf bruist nu door de ondernemers die het gebied aantrekkelijk hebben gemaakt, en wat dat betreft is Pllek met haar brede culturele programmering een belangrijke ontmoetingsplek voor iedereen in Amsterdam, en heeft het inmiddels haar toegevoegde waarde voor de stad bewezen”, sprak mevrouw Kat. 

Goede sfeer
Mevrouw Kat diende rustig en duidelijk haar motie in. Nadat ze ook haar tweede motie had ingediend, en anderen ook hun motie hadden ingediend, liep de wethouder ze stuk voor stuk af. De sfeer was gemoedelijk, en de wethouder toonde compassie voor de motie. Ze begon met duidelijk maken dat ze de motie goed begreep, “Ik snap uw punt helemaal dat u zegt dat Pllek moet blijven…”, begon ze. Hierna volgde haar tegenpunt: “…maar aan de andere kant hebben wij niet voor niks tijdelijke vergunning afgegeven.” Het gebied is volop in verandering en dat is ook de bedoeling van deze locatie: “De levendigheid van het gebied heeft ook te maken met dat er voortdurend iets nieuws komt en dat je voortdurend reuring en iets nieuws hebt”, aldus wethouder Marieke van Doorninck. 

Motie afgekeurd
Ondanks de compassie en het begrip van de wethouder is de motie toch verworpen. Van Doorninck liet weten dat ze niet van plan is om met ijzeren hand te regeren. De vergroening van de NDSM-werf is nog niet voltooid, en Pllek wordt ook zeker niet gelijk weggestuurd zodra het contract is verlopen. Maar de vergroeningen gaan er sowieso wel komen, en Pllek gaat op een gegeven moment dus wel moeten verhuizen. 

Ook liet de wethouder weten dat ze bereid was om samen met de eigenaar van Pllek te kijken naar wat de verdere mogelijkheden zijn. Wellicht dat ze kunnen verhuizen naar een andere plek in Amsterdam Noord, of ergens anders in Amsterdam. 

Speling
Ze geeft Pllek dus wel wat vrijheid, maar iets concreets qua hoe lang Pllek nog verzekerd is van zijn huidige locatie kon ze raadslid mevrouw Kat niet geven. Het hangt volledig af van de vooruitgang van de vergroeningsplannen van het gebied en  hoe lang dat allemaal duurt. De motie is verworpen, maar er is wel speling qua tijd. 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *