Stadsloket Noord nu toegankelijk voor doven en slechthorenden

Stadsloket Noord nu toegankelijk voor doven en slechthorenden

Het stadsloket in Noord, gevestigd aan het Buikslotermeerplein, is vanaf acht oktober toegankelijk voor doven en slechthorenden. Dit geldt ook voor de andere zes loketten in de gemeente Amsterdam. 

 Isabel Kouwenoord, Amsterdam-Noord. 7 oktober 

 De gemeente heeft samen met Stichting Welzijn Doven Amsterdam en Slechthorend Amsterdam gekeken naar welke middelen het beste ingezet kunnen worden. Alle Stadsloketten zijn vanaf nu uitgerust met een teletolk voor doven mensen en een luisterhulp voor slechthorenden. Hierdoor wordt het stemgeluid van de baliemedewerker versterkt en omgevingsgeluid gefilterd. Ook is er een microfoon en een versterker waardoor je een ringleiding, soloapparatuur of koptelefoon kunt gebruiken. Daarnaast is er ook gelet op welke coronaschermen het meest geschikt zijn voor mensen met gehoorverlies. 

Houding
Voor de medewerkers van de Stadsloketten zijn instructiefilmpjes gemaakt over het gebruiken van de techniek en de omgang met mensen met gehoorverlies. Dit is volgens Marja de Kinderen, hoor coach en projectmanager bij Slechthorend Amsterdam, van groot belang. “De houding van een loketmedewerker is essentieel: oordeel niet gelijk, en houd oogcontact met de persoon die je op dat moment aan het helpen bent.” Zo kunnen slechte ervaringen bij de Stadsloketten in de toekomst worden voorkomen.  

Toekomstwens
Hoewel de gemeente zeker meedenkt en de toegankelijkheid van de Stadsloketten een goed begin is, valt er altijd iets te wensen voor de toekomst. Zo zorgt de mondkapjesplicht nog wel eens voor moeilijkheden. Daarom groeit de vraag naar doorzichtige mondkapjes. Hier is de gemeente momenteel over in discussie, maar de eerste stap in de goede richting is gezet. 

 Van vijf tot en met negen oktober is de week van de Toegankelijkheid. De gemeente Amsterdam doet er alles aan om Amsterdammers met een beperking mee te laten doen in de maatschappij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *