Opruimdag in Noorderpark ter ere van ‘Opa Rob’

Opruimdag in Noorderpark ter ere van ‘Opa Rob’

Ter nagedachtenis van de bekende Noorderling, Opa Rob, was er vanochtend een opruimdag georganiseerd in het Noorderpark.  

SACHA VIS, AMSTERDAM NOORD. 10 OKTOBER 2020

Verloop van de dag
Het evenement begon vroeg in de ochtend, om eerst een kopje koffie te drinken bij Grand Café Noorderpark. Na de kop koffie ging het echte werk van start. Om 10 uur werd de groep in tweeën verdeeld, de ene groep pakte het Noorderpark aan en de andere groep nam het gebied rondom de Tolhuistuin op zich. Gewapend met een prikker en een afvalzak was het de bedoeling om de buurt zo schoon mogelijk te maken en om zoveel mogelijk plastic doppen te verzamelen. Elke volle vuilniszak was een bon voor een ijsje bij ‘IJskoud de Beste’ waard.

Opa Rob
Opa Rob was een bekend figuur in Amsterdam-Noord. Hij was al op leeftijd en spendeerde zijn dagen met het schoonhouden van het Noorderpark. Op zijn rode scootmobiel reed hij rond door het park en ruimde hij afval op met zijn prikker. 
 “Hij voelde het als zijn taak en nam het heel serieus. Het gaf hem, denk ik, een reden om uit bed te komen, een gevoel van onmisbaar zijn”, zei Elien van Helden, woordvoerder van Stichting Noorderpark. 
Opa Rob kreeg genoeg lof voor zijn werk. Er zijn meerdere stukjes over hem geschreven, en hij werd zelfs een keer benoemd als hoodhero door Team Noord voor het project ‘hoodhero’. 

Doel van de dag
Deze schoonmaakactie had verschillende doelen. Het is de derde keer dat dit georganiseerd is en het voornaamste doel van deze evenementen is het schoonmaken van de omgeving. Ook draagt het goed bij aan het verbinden van de buurt; iedereen doet mee aan de actie, van jong tot oud, iedereen is welkom! 
Toch was deze editie iets specialer, omdat deze editie helemaal in het teken stond van het herdenken van Opa Rob. “Ja dit wordt een bijzondere editie. Rob was een bijzonder figuur en was er altijd, daarom kende hij veel mensen. Ik verwacht dus ook dat er om deze reden veel mensen bij zullen zijn.”, aldus Elien.

Een tweede doel van deze opruimactie was om zoveel mogelijk doppen te verzamelen. Deze doppen worden dan omgesmolten tot een gedenkplaat dat in het Rosarium komt te staan, waar Rob vaak was. Ook wordt er een crowdfunding opgezet om dit te kunnen realiseren. Het idee is dan om op 25 november, de dag dat Rob overleden is, deze plaat in het park te onthullen. “Gemaakt van plastic dat we samen, met Rob in gedachten, hebben gevonden. Dat is toch prachtig?” zegt Elien.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *