Extra aanpassingen voor veiliger kruispunt Beneluxbaan-Gondel

Extra aanpassingen voor veiliger kruispunt Beneluxbaan-Gondel

Het kruispunt op de Gondel-Beneluxbaan in Amstelveen is al meerdere malen in het nieuws geweest. Nadat op dit kruispunt in korte tijd meerdere malen ongevallen hebben plaatsgevonden, zijn er vragen gesteld over de verkeersveiligheid op dit kruispunt. 

Tess van Onna, Amstelveen. 6 oktober 2020

Verkeersdeskundige van de gemeente Amstelveen Paul Gilissen vertelt dat het toeval is dat er recent meerdere ongevallen hebben plaatsgevonden. Na de ongelukken op een, zeven en 21 september heeft ook politie aangegeven dat de kruising gevaarlijk was. ‘Hierdoor is er wel een aanleiding om dit kruispunt goed te bekijken’, aldus  Gilissen. Afgelopen week is het kruispunt al afgezet voor plaatsing van nieuwe stoplichten. 

Langere ontruimingstijden
De verkeerslichten zijn nu zo ingesteld dat de zogeheten ontruimingstijden, de tijden tussen verschillende richtingen die groen krijgen, langer worden. Zo zit er meer speling in de tijd dat auto’s van verschillende richtingen het kruispunt oprijden. Gilissen noemt echter wel een nadeel aan deze langere ontruimingstijden: de doorstroming van het verkeer wordt minder, want de cyclus van de stoplichten wordt langer. ‘Als gevolg van de langere wachttijd bij stoplichten gaan mensen sneller door rood rijden, dat is wel een gevaar’, zegt Gilissen. het gevaar dat mensen sneller door rood rijden is een kwestie waarnaar nog gekeken wordt. ‘we zijn enorm aan het schuiven met oplossingen om de veiligheid te waarborgen’ 

Overzichtelijker kruispunt
De veranderingen die gaan plaatsvinden zijn onder andere de belijning op de weg aanpassen, waardoor de rijstroken smaller worden en het kruispunt compacter en overzichtelijker wordt. Ook zijn er waarschuwingsborden geplaatst om aan te geven dat er stoplichten aankomen. Vanuit het noorden zijn deze vaak pas op het laatste moment zichtbaar. 

Veranderingen in de toekomst
Wanneer de verdere veranderingen aan het kruispunt doorgevoerd worden is nog niet precies duidelijk. Dit duurt meestal een paar maanden. Zo vertelt Gilissen dat het belijnen van de wegen afhangt van het weer. ‘Het moet droog weer zijn om deze lijnen te kunnen plaatsen, wanneer het een langere tijd droog weer is kan de belijning van de weg zo klaar zijn’. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *