Toekomstige straatnamen in Almere worden meer inclusief

Toekomstige straatnamen in Almere worden meer inclusief

Een nieuw voornemen van het college van burgemeester en wethouders is om toekomstige straatnamen in Almere naar bijzondere mensen uit andere culturen te vernoemen. Almere gebruikt de diversiteitsweek om hun nieuwe actieprogramma bekend te maken: ‘Almere voor iedereen, door iedereen’, een plan om Almere meer inclusief te maken.

FAY DOFF, ALMERE. 12 oktober 2020

Diversiteitweek
De week van 5 oktober is diversiteitsweek in Almere. Almere gebruikt deze themaweek om hun nieuwe programma van start te laten gaan met de slogan ‘Almere voor iedereen, door iedereen.’ Het doel van het programma is om Almere, in samenwerking met verschillende maatschappelijke instellingen, meer inclusief, divers en geëmancipeerd te maken. Hiervoor trekt de stad jaarlijks 500.000 euro uit. Het plan om de straatnamen meer inclusief te maken valt in dit programma. Dat betekent dat belangrijke mensen uit andere culturen op de straatnamen komen, zoals je in Amsterdam het Anton de Komplein hebt, vernoemd naar de Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom. “We willen een Almere waar iedereen zich welkom voelt”, verteld Froukje de Jonge, wethouder Almere, aan Omroep Flevoland over het voornemen.

Eerdere motie
Er is een motie ingediend door Hassan Buyatui, fractievoorzitter NIDA Almere, op 2 juli om nieuwe straatnamen te vernoemen naar strijders tegen slavernij. Dit heeft hij gedaan naar aanleiding van agendapunt op de Politieke Markt: Thuis is Almere. De komende tien jaar komen er 24.500 nieuwe woningen bij in Almere. Buyatui schrijft in de motie: “straatnamen vernoemen naar personen die streden tegen slavernij en koloniale overheersing in Suriname en de Nederlandse Antillen een manier is om de effecten van deze geschiedenis, die tot op de dag van vandaag ook in de Almeerse samenleving zichtbaar zijn, te verzachten”. Het college stond er positief over.

Onenigheid over wie straatnamen bepaald
Nadat het college van B&W bekend had gemaakt dat ze de straatnamen inclusiever willen maken, is er onenigheid ontstaan. “Dit is geen besluit van de gemeente! Almere heeft een straatnamencommissie. College en raad bemoeien zich dus niet met deze namen,” tweet Ulysse Ellian, fractievoorzitter van de VVD, in reactie op het nieuws. De straatnamencommissie neemt echter zelf geen beslissingen over definitieve namen. Het naamgevingsbesluit ligt, in opdracht van de gemeente, bij het college van B&W.

De opinie van de mensen
“Ik vind het een goed idee. Voelt als iets dat standaard zou moeten zijn,” verteld Dylan Revers, een geboren en getogen Almeerder. “Straatnamen zijn een goed begin.” Ook zijn er mensen die zich afvragen hoe het zit met de bestaande controversiële straatnamen: “Wat als Almere in plaats van nieuwe straatnamen benoemt, koloniale straatnamen hernoemd? Bijvoorbeeld de Churchillweg. Churchill was een problematische man hij was racistisch zelfs voor zijn tijd”, vraagt Sanaa Hares, ook een geboren en getogen Almeerder. Echter kost het de gemeente veel geld en gedoe op om straatnamen aan te passen. De namen moeten aangepast worden in databases en administraties en bewoners en bedrijven moeten hun adres overal laten wijzigen. Die kosten moet de gemeente vergoeden. Het is nog niet bekend gemaakt wanneer de eerste straatnaam vernoemd gaat worden, of wat de eerste naam gaat worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *