Opinie: Mondkapjes zijn overbodig

Opinie: Mondkapjes zijn overbodig

Zijn de mondkapjes nu echt de oplossing om het corona-virus te voorkomen? Aangezien de cijfers van de aantal besmettingen met de dag stijgen, zou je denken dat ze overbodig zijn. Niet iedereen gebruikt de mondkapjes op een goeie manier verder levert het veel nadelen op. De mensheid denkt nu veilig te zijn met een mondkapje op, en vaak schrijden ze de regel voor het 1,5 meter afstand over.

LINDA BASALYOUSS, ALMERE. 13 oktober 2020

Sinds het Kamerdebat van woensdag 30 september is er een landelijk advies besloten voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Zo hebben onder andere sommige scholen een verplichte regel vastgesteld om de mondkapjes te dragen en voor sommige geldt het als een dringend advies. Een groot voordeel aan de mondkapjes is dat verspreiding door middel van vochtdruppels en speeksels voorkomen wordt. En toch dragen velen het niet goed op. Wat is dan het nut van het dragen van een mondkapje? Zelfs in het openbare vervoer zijn er nog altijd mensen die het ongezien af doen. Daarnaast geldt de regel voor het 1,5 meter afstand houden nog ten alle tijden overal. Jammer genoeg gebeurt dat niet overal.

Schijnveiligheid
Er ontstaat schijnveiligheid, waardoor mensen de maatregelen zoals afstand houden en handen wassen mogelijk minder serieus nemen. Dat komt omdat mensen denken dat de mondkapjes voldoende zijn om je te beschermen.

Onzin, reageert hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters van het UMCG, op het gebruik van mondkapjes. ‘’Tegen virussen helpt het niet, het is een schijnveiligheid.”

In het dagelijkse leven is het ook erg vermoeiend bij het ademen. Dat houd je niet voor een lange tijd vol. Ik zie meestal mensen het mondkapje op hebben, maar de neus er niet onder houden, belachelijk. Publieke ruimtes zouden niet druk mogen worden mocht je het virus willen beperken.

Onhygiënisch
Verder raken mensen met een mondkapje hun gezicht mogelijk meer aan, denk aan het goed zetten van het kapje of door jeuk. Het zou pas effectief zijn in combinatie met handschoenen, maar ook dit zal de verspreiding niet voorkomen. Gebruikte maskers zijn mogelijk vervuild met het virus, als het niet op de juiste manier wordt verwijderd kan er bij aanraking van het masker en niet goed de handen wassen de kans op verspreiding vergroten

‘’Als je zelf ziek bent en moet hoesten of niezen, besmet je het mondkapje van binnenuit met je vieze vloeistof. Je ziet mensen dan het kapje wel nog verwijderen. Zinloos.’’ Aldus Niesters.

Nog meer nadelen
Door de mondkapjes raken veel mensen benauwd en kan het stressreactie veroorzaken dat is een fysiologisch feit volgens Buteyko praktijk Utrecht. Dit kan meer klachten veroorzaken. Naar mijn mening zijn de mondkapjes overbodig en veroorzaakt het alleen maar meer irritaties. Je kan het dan beter bij afstand houden dan mensen nog meer moeite laten leiden bij het adem halen. Er is ook geen controle over het feit dat mensen onherbruikbare mondkapjes weer weggooien. Wie zegt dat iedereen dat doet?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *