Portret: Lina Chioato, een talent in de maak

Portret: Lina Chioato, een talent in de maak

Lina Chioato is 24 jaar, van Luxemburgse afkomst en een van de weinig rugbyspeelsters van Nederland. Ze speelt in het Luxemburgse elftal en bij rugbyclub the Bassets in Sassenheim. Lina vindt het ontzettend jammer dat rugby een redelijk onbekende sport is. Lina vertelt waarom zei ooit met rugby is begonnen en hoe zij het heeft waar kunnen maken om op het allerhoogste niveau te spelen. 

Anthony van Sligtenhorst, Amstelveen. 14 oktober 2020

Eerste indruk
Lina is een Luxemburgse wonend in Leiden. Ze is in Nederland terecht gekomen, omdat ze in Eindhoven begon aan haar engelstalige studie fysiotherapie. Door het Covid-19 virus wilde Lina geen stage meer in München lopen en besloot ze in Nederland te blijven om aan haar master fysiotherapie te beginnen. 

“Ik ben begonnen met rugby toen ik 18 jaar oud was. Toen ik begon met rugby was ik meteen verkocht. De coach die op dat moment training gaf, zag meteen iets in me, dat was bijzonder. De eerste training was ook meteen de beste training die er was. Ik vond de sport zo ontzettend leuk, dat ik eigenlijk meteen wist dat ik dit wilde blijven doen. Helaas moest ik tijdelijk stoppen, omdat ik in Eindhoven ging studeren. Ik ging in Leiden wonen en ging weer aan de slag bij the Bassets in Sassenheim. Sinds ik bij the Bassets speel, begon rugby een grotere rol te spelen in mijn leven. Ik speel nu samen met mijn team in de ereklasse (de hoogste competitie) van Nederland. Het voordeel is dat je ook tegen internationale topteams speelt, waardoor je alleen maar beter wordt.”

Rugby is een hele hechte sport
‘’Iedereen denkt bij rugby aan American Football, maar rugby is een totaal andere sport. Rugby is voor iedereen, dat maakt deze sport zo bijzonder. Het allerleukste aan rugby is dat je naast een team, ook echt een hele hechte vriendengroep bent en ook snel bevriend raakt met andere teams. Rugby is een relatief kleine sport, waardoor je ook snel vrienden leert maken en elkaar leert kennen. Het is een sport waar iedereen aan mee kan doen. Elk persoon heeft zijn/haar eigen rol in het veld die zijn/haar specialiteiten voor die positie heeft.”

Doelen
‘’Mijn doel is om dit jaar de Nederlandse competitie te winnen. Op internationaal niveau wil ik graag dat wij als Luxemburgs nationaal team goed presteert op het EK. Mijn droom is nog steeds om in Engeland door te breken. Dat zou voor mij echt een droom zijn om daar te rugbyen. Maar voordat ik naar Engeland ga wil ik eerst mijn master fysiotherapie afmaken. Dat vind ik voor mezelf het allerbelangrijkste.’’

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *