Column: “Het wordt nooit meer zoals toen”

Column: “Het wordt nooit meer zoals toen”

De laatste weken denk ik er vaak aan terug: Amsterdam-Noord van vroeger, toen ik klein was. Misschien wel in betere tijden. Hoewel ik er nog zeker wekelijks kom zijn er de afgelopen jaren een hoop dingen veranderd. 

ISABEL KOUWENOORD, AMSTERDAM-NOORD. 9 OKTOBER 2020.

De grootste schok kwam misschien wel toen in 2015 de V&D officieel failliet ging. Dit warenhuis, destijds gevestigd aan het Buikslotermeerplein, haalt veel herinneringen bij mij naar boven. Als klein meisje kwam ik hier iedere weekend met mijn opa en oma. Urenlang slenteren langs alle afdelingen: van kinderkleding tot keukengerei. Daarna als klap op de vuurpijl een broodje eten in het restaurant, het welbekende La Place. Dit was op de hoogste verdieping van het gebouw, waar je een goed uitzicht had over Noord. Cola drinken – die overigens al lauw uit de machine kwam – hoorde ook steevast bij dit ritueel. 

Met het verdwijnen van deze grote winkelketen verdween mijn liefde voor het winkelen in Noord ook langzamerhand. Het winkelaanbod is de laatste jaren sterk verminderd en er is best veel leegstand. Wanneer ik opzoek ben naar een nieuwe broek kan ik alleen terecht bij de H&M. Maar als je groot wilt inslaan voor een feestje ben je wél op het juiste adres: er zitten namelijk twee supermarkten tegenover elkaar, en dan hebben we het nog niet gehad over de feestwinkel. In dit geval is er vast en zeker goed over nagedacht. 

Toch wordt er hard gewerkt aan het ‘nieuwe Noord’. De Noord/Zuidlijn, alle nieuwe huizen en het NDSM-terrein wat steeds populairder wordt: Noord is misschien niet meer zoals toen, maar het gaat wel met zijn tijd mee. 

Stiekem hoop ik dat de gezelligheid van vroeger ooit nog terugkomt. Gelukkig zitten de herinneringen van de lauwe cola en het waanzinnige uitzicht voor altijd in mijn hart.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *