Een werkend Face ID blijkbaar belangrijker dan de volksgezondheid

Een werkend Face ID blijkbaar belangrijker dan de volksgezondheid

Landelijk komt er steeds meer weerstand in het dragen van een mondkapje. Zo is ook te merken in Amsterdam Noord. De adviezen van handhavers worden eigenwijs genegeerd en wanneer de adviezen wel worden opgevolgd, is dat echter maar vaak voor korte duur.

Benjamin Sandel, Amsterdam-Noord. 14 oktober 2020

“Hallo zou u even uw mondkapje op kunnen doen?”, hoor ik een handhaver zeggen wanneer ik de pont naar Buiksloterweg op ga. Tot mijn grote verbazing hoor ik vervolgens: “Nee, u kunt mij geen bekeuring geven”, van een man die vervolgens al fietsend de pont op gaat. Onder mijn mondkapje valt mijn mond open, is dit nou echt net gebeurd,  zijn er echt mensen zo asociaal? Tijdens de rit op de pond krijg ik nogmaals antwoord op die vraag: ja, mensen zijn echt zo asociaal,. Het ene na het andere mondkapje ging af.

Het gebruik van mondkapjes doe je niet voor jezelf maar voor anderen. Het is niet zo dat jij niet ziek kan worden als je een mondkapje draagt, het is wel wetenschappelijk bewezen dat jij, ja jij, minder mensen zou aansteken als jij, ja jij, een mondkapje draagt. Mondkapjes houden namelijk vochtdruppeltjes van niezen en hoesten tegen en hierdoor is de kans dat je iemand besmet vele malen kleiner. 

Maar het is ook moeilijk, in de tijd waar je smartphone over een Face ID beschikt is het natuurlijk ook vervelend wanneer je die functie niet altijd kan gebruiken! Met een mondkapje op werkt de Face ID dus niet, maar om dan in elke busrit tig keer even je mondkapje af te doen? Zo verspreid je het virus ook gewoon.

Buschauffeurs en de handhavers die bij de pont staan, staan hier ook machteloos in. Zij hebben niet de macht om in te grijpen, zo kunnen zij niet meer dan hun best doen om mensen te weigeren die zonder mondkapje in/op willen stappen, én mogen zij geen boetes uitdelen.  BOA’s mogen wel boetes uitschrijven, maar doen dat echter niet snel. Zo zijn er door heel Nederland van 1 juni tot midden september 1641 boetes uitgeschreven voor het niet dragen van een mondkapje. In juni was het percentage uitgedeelde boetes voor 15% in Amsterdam. Als die trend zo door zou zetten zouden er van de 1641 boetes 252 in Amsterdam zijn geweest. in 106 dagen zijn er dus in Amsterdam zo’n 252 boetes uitgedeeld. Er worden door heel Amsterdam dus ongeveer 2 bekeuringen per dag uitgedeeld.

Ik wil ook niet zeggen dat de BOA’s aan het einde van de dag geen papier meer in hun bonnenboekje mogen hebben, maar wanneer er in het openbaar vervoer door mensen structureel niet aan de regels wordt gehouden moet daar gewoon strenger opgetreden worden.

Dat influencers dan ook nog eens lomp roepen: “Ik doe niet meer mee!”, helpt ook niet mee. Want die zelfde mensen die ik in mijn busritten in lijn 37 constant hun mondkapje af zie doen om zo hun Face ID te laten werken luisteren hier naar. Het is jammer dat deze mensen het zo nodig vinden om tegen rationeel-gezag in te gaan, maar wel luisteren naar mensen zoals Famke Louise die zonder enige onderbouwing zulke dingen op de sociale media gooien.

Ik wil iedereen erop attenderen om wel te denken aan de gezondheid van anderen en dus een mondkapje op te doen. Maar misschien is het ook wel teveel gevraagd aan de mensen die niet stil kunnen zijn in een stiltecoupe om ook nog eens een mondkapje op te doen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *