Forse toename in jeugdwerkloosheid en te weinig stageplaatsen

Forse toename in jeugdwerkloosheid en te weinig stageplaatsen

Het coronavirus treft Amstelveense jongeren. De jeugdwerkloosheid is fors opgelopen en er zijn te weinig stageplekken. D66 trekt aan de bel in regio Amstelveen.

Gini van Vugt, Amstelveen. 17 oktober 2020

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft bijna 11 procent van de jongeren geen werk en wordt er gesproken van het grootste tekort ooit aan stageplekken. Geen werk en geen stageplekken, dat is een probleem waar ook jongeren in de regio Amstelveen tegenaan lopen, reden dat D66 aan de bel trekt. Zowel geen werk als stage heeft grote gevolgen en zal nog jaren meespelen in het leven van Amstelveense jongeren. Zo ook Brian De Graaff (21), een student uit Amstelveen: “De afgelopen paar maanden heb ik 14 keer gesolliciteerd voor een stageplek, en ben ik 14 keer afgewezen.” Zo vertelt hij dat hij Creative Business studeert en vooral op zoek is naar stageplekken bij reclamebureaus.  

Geen stageplek en studievertraging
Geen stageplek kunnen vinden heeft een hoop gevolgen. Zoals de mentale gesteldheid van de jongeren en jongeren zoals Brian die nu een studievertraging oplopen. “Ik loop nu een enorme studievertraging op, en ik ben ook expres alleen op koopavond gaan werken bij mijn baan zodat ik genoeg tijd had voor mijn stage. Alleen door de nieuwe maatregelen heb ik nu ook geen inkomen meer, want de koopavonden mogen niet meer” spreekt Brian ongelukkig. Maar zo niet alleen Brian komt in de knoop met zijn studie, inkomsten en zichzelf, zo ook vele anderen in Amstelveen. “De horeca, toeristenbranche en evenementenbranche worden hard getroffen door Corona. Daardoor worden er ook minder stageplaatsen aangeboden. Het zijn bovendien sectoren die veel business hebben rondom Amsterdam. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het extra grote tekort in en rondom Amsterdam”, vertelt Jenneke Desain, werknemer bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Aan het Coronavirus is nou eenmaal niks te doen, maar er moet wel ingegrepen worden voordat dit echt een structureel probleem wordt. 

Geen werk en geen inkomen
Want er is niet alleen een tekort aan stageplekken maar zo is ook 11 procent van de jongeren werkloos. De D66 pleit voor maatregelen om jongeren actief te houden en aan werk te helpen. Zo weet bijvoorbeeld Kiki Hannema (18) hoe vervelend het is om zonder werk te zitten. “Ik had 2 baantjes, allebei oppassen en dit deed ik vier keer per week. Dat was lekker verdienen, want ik had een tussenjaar. Maar ja, de pret hield op toen Corona kwam, want de ouders gingen opeens thuiswerken.” Zo zat Kiki maandenlang thuis net als vele anderen. Een tussenjaar zonder reizen, feestjes en werk. Een opgesloten gevoel beschrijft ze zelf ook wel. “Ik werd er echt doodongelukkig van, dag in dag uit geen dagbesteding te hebben, en ik heb nog echt geprobeerd werk te zoeken, maar bijna niemand had mensen nodig.” 

Mentale gesteldheid
Makkelijk is het niet, dat actief blijven. Maar op de bank blijven zitten bij je ouders is ook niet de oplossing. Er moet wat gebeuren, want dit probleem heeft ook op lange termijn effect. Zo zullen sommige jongeren nog jaren langer thuis wonen door het gebrek aan inkomsten. Ook zullen veel studenten een torenhoge studieschuld moeten afbetalen. Door zo’n enorme studieschuld kunnen ze zich mentaal ook slechter voelen. Maar ook het oplopen van een studievertraging kan vervelend zijn voor de mentale gesteldheid van studenten. Dit moet natuurlijk helemaal voorkomen worden.

Het zonnig inzien
Ondanks de nadelen die corona met zich meebrengt, moet er wel door gezocht worden naar oplossingen. Het mag geen blijvend litteken worden in het ouder worden van onze jongeren. Als jongeren zoveel mogelijk blijven solliciteren voor stageplekken of werk, is het misschien dan toch een keer raak. Misschien ontdek je zelfs nieuwe talenten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *