Column: NDSM: van verlaten scheepswerf tot hipste plek in Noord

Column: NDSM: van verlaten scheepswerf tot hipste plek in Noord

Het was ooit de grootste scheepswerf ter wereld, maar in de jaren tachtig ging de ‘Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij’ failliet. Jarenlang stond de NDSM-werf leeg en moest niemand er iets van weten. Nu is het één van de hipste plekken van Amsterdam-Noord en zit het vol met verborgen parels die op mijn lijstje staan om te bezoeken.

ISABEL KOUWENOORD, AMSTERDAM-NOORD. 20 oktober 2020

Zo plande ik vorige week maandag een onverwachts bezoekje aan de NDSM-werf. De zon scheen en het was op één enkele fietser na, helemaal leeg. Iedere keer neem ik mezelf voor om hier vaker heen te gaan. Het is een kwartiertje rijden van mijn huis en je waant jezelf in een compleet andere wereld.

De NDSM-werf is momenteel populairder dan ooit tevoren. Toch was dit tot voor kort een afgeschreven gebied. Het terrein aan de noordzijde van het IJ lag er leeg er verlaten bij. Iets wat ik mezelf nu nauwelijks meer kan voorstellen. Gelukkig is het de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de hipste plekken van de stad. Het is een walhalla voor creatievelingen, (er is net een nieuw Street Art Museum geopend), en ook de ondernemers trekken massaal naar het NDSM-terrein toe. Zo blijft mijn lijst met hotspots oneindig lang.

Hoewel de NDSM-werf er op de maandagochtend vredig bij ligt, drijven er langzaam donkere wolken boven terrein: mijn bezoek was op de dag voor de gedeeltelijke lockdown en de horeca voelde de bui al hangen. Daarom neem ik mezelf wederom voor om hier de aankomende tijd vaker langs te gaan. Voor een koffie to-go en een flinke wandeling. Want het beeld van de verlaten scheepswerf willen we nooit meer terugzien.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *