Schilderskring Bessie en Streekhof blij met kunstroute

Schilderskring Bessie en Streekhof blij met kunstroute

In Winkelcentrum Streekhof in Bovenkarspel is vanaf 16 tot 31 oktober een kunstroute te zien. De kunstroute houdt in dat in verschillende winkels allerlei kunstwerken van schilderskring Bessie te zien zijn. De kunstwerken worden geëxposeerd in de etalages van de winkels.

Thirza Vogel, Bovenkarspel. 20 oktober 2020

Kunstwerken te koop
De kunstwerken zijn in de 26 winkels van het Streekhof te zien. Deze zijn gemaakt door achttien leden van de schilderskring Bessie. In het begin was het even zoeken naar de schilderijen, maar toen ze eenmaal waren gespot waren ze niet meer te missen. Het was dus een soort speurtocht omdat de schilderijen niet in elke winkel staan. Bij elk kunstwerk staat er de naam van het schilderij, naam van de kunstenaar, telefoonnummer en de prijs van het werk. Het is dus mogelijk om de schilderijen te kopen. De gemiddelde prijs voor een kunstwerk is ongeveer 75 euro.  Je hebt natuurlijk allerlei verschillende soorten kunstwerken. Toch sprong er eentje duidelijk uit. Dit was een naakt geschilderde etalagepop bij EP: Beerepoot. Deze was beschilderd met allerlei verschillende kleuren waardoor hij nog meer opviel.

Goed voor nieuw winkel
Wat erg opviel was dat voornamelijk in bijna elke kledingwinkel wat schilderijen stonden. Zo ook in ‘Intercity Boutiques’. Bij Intercity Boutiques vertelde Wendy Huisman, medewerkster van Intercity Boutiques dat ze als winkel zijnde kunst erg leuk vinden en daarom graag mee wilden doen aan de kunstroute. Ook zijn ze net nieuw in het winkelcentrum en hopen door middel van meedoen aan de kunstroute weer wat nieuwe klanten te trekken. ‘’Kunst is voor jong en oud net zoals onze winkel’’, aldus Wendy Huisman. 

Musea in de winkel
Intercity Boutiques is niet de enige kledingwinkel die mee doet aan de kunstroute. Ook de winkel van ‘MS Mode’ hing vol met schilderijen. Ms Mode vindt de kunstroute een leuk doel, zo vertelt Cindy, medewerkster van MS Mode. ‘’Nu in deze corona tijd mensen niet meer naar musea kunnen vind ik het extra leuk dat wij nu in de winkels wat kunst hebben hangen’’, zegt Cindy met een lach. Cindy vond de schilderijen zo leuk, dat ze naast de etalage ook de eerste plank bovenin vol met kunst heeft gehangen. ‘’Vanaf de buitenkant van de winkel vind ik het er ook super vrolijk uitzien met al die schilderijen in de etalage’’, aldus Cindy.

Niet voor het eerst
Het is niet voor het eerst dat deze kunstroute plaatsvindt. ‘’Wij doen mee omdat ze drie jaar geleden onze winkel ervoor hadden gevraagd en we hun ieder jaar weer willen helpen’’, vertelt medewerkster Karin van de winkel ‘Embrace’. Ook in hun winkel hangen wat schilderijen. Embrace wil graag de kunst promoten voor schildersgroep Bessie en zij hebben daar de ideale winkel voor met een grote etalage. 

Helaas weinig kunnen schilderen
Drie jaar terug is schilderskring Bessie gevraagd door het Streekhof om dit te doen. Toen destijds heette het ‘kunst in de etalage’. Bessie vond dit erg leuk, hierdoor konden ze namelijk hun werk laten zien aan de mensen. “Het doel is niet om de schilderijen te verkopen, dit gebeurt namelijk zelden”, vertelt Mary Dijkman (65), een van de leden van schildersgroep Bessie. Normaal gesproken hebben ze op de laatste zaterdag van de kunstroute een kunstmarkt bij het Streekhof met alle leden van Bessie. Helaas kan dat dit jaar niet doorgaan vanwege corona. De markt is ook een soort promotie voor Bessie en zij hopen hiermee nieuwe leden te werven. ‘’Dit jaar hebben we eigenlijk heel weinig geschilderd vanwege corona, vandaar dat er ook wat oud werk van mij tussen staat. We liggen er nu helaas ook weer uit’’, aldus Mary Dijkman. Normaal gesproken komen ze elke donderdag bijeen op eigen gelegenheid, dus zonder een docent. Mary vertelt dat de leeftijd van de leden wat hoger ligt en dus iedereen wel grijs is. Mary hoopt dat ze snel weer bijeen kunnen komen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *