Column: De echte Amsterdam-Noord huizen: voor hoelang nog?

Column: De echte Amsterdam-Noord huizen: voor hoelang nog?

Een paar jaar terug liep ik door Amsterdam-Noord in het kader van een schoolopdracht, om eens goed naar de huizen in Amsterdam Noord te kijken. Ik was eigenlijk niet zo bekend met Noord, en had er ook niet per sé een heel goed of positief beeld bij. Na het wandelen door de buurt besefte ik: Amsterdam-Noord is eigenlijk best wel mooi!

SACHA VIS, AMSTERDAM-NOORD. 23 oktober 2020

De huizen waar ik aan denk, als ik aan Noord denk, zijn huizen die gebouwd zijn in ‘Amsterdamse School’ stijl. Deze huizen zijn te herkennen aan hun roodkleurige bakstenen, versieringen in de gevels, laddervensters en ook vaak nog wat houten toevoegingen. Deze huizen worden veel boven winkels gebouwd of hebben poorten erin verwerkt waar je onderdoor kunt lopen. Dit is precies het soort huis waar ik aan denk, als ik aan Amsterdam-Noord denk. De huizen in Tuindorp bijvoorbeeld. 

Maar ik realiseer mij dat dit beeld langzamerhand anders wordt. Als je door Amsterdam-Noord loopt, zie je veel verandering: zo wordt er achter het EYE-Museum wordt een hele nieuwe wijk gebouwd, bij Buiksloterham zijn nu veel zelfbouwkavels en op heel veel andere plekken komen er veel nieuwe huizen, winkels en cafés.
Allemaal nieuw, modern en hip. 

Amsterdam-Noord is in een korte tijd heel erg veranderd. Maar hoe is dat voor de bewoners? Sommige mensen zijn er blijer mee dan anderen, maar dat het zo is, is een feit. Het nieuwe, hippe Noord begint langzamerhand de overhand te nemen. In een interview dat ik heb afgenomen, kun je lezen wat een nieuwe buurtbewoonster denkt over het veranderende Amsterdam-Noord. Maar hoe zit het met die leuke huisjes dan, blijven die wel staan? 

Gelukkig staan veel van die leuke ‘Amsterdamse School’ huizen op de lijst van Rijksmonumenten, dus die blijven staan. Tuindorp staat bijna in zijn geheel op de lijst van Rijksmonumenten, dus dat zal gelukkig hetzelfde blijven. Dit neemt niet weg dat Amsterdam-Noord blijft veranderen, en deze huizen op een gegeven moment niet meer typerend zullen zijn voor Noord. Alleen nog maar voor de mensen die dit stadsdeel goed kennen, en het hebben zien veranderen, zal dit beeld blijven voortleven… 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *