Straat stelt ‘street art’ tentoon

Straat stelt ‘street art’ tentoon

In het nieuwe museum Straat in Amsterdam-Noord wordt street art tentoongesteld. In een monumentaal pand op de NDSM-werf hangen 153 kunstwerken van 140 artiesten. Niet iedereen is hier echter over te spreken. Vito Kaagman, een graffitikunstenaar van 20, vindt dat het not done is om street art ergens binnen tentoon te stellen en daar geld voor te vragen.

Benjamin Sandel, Amsterdam-Noord. 30 oktober 2020

Het is tegenwoordig steeds dominanter aanwezig, street art. Grote graffitiwerken, kleine tekeningen op muren of inspirerende teksten zijn allemaal voorbeelden van street art. Het ontgaat niemand meer.

Tegenstrijdig
Op de website van Straat staat We vertellen het verhaal achter het maken van de kunst, dat je op straat ook niet ziet. Maar zeker niet iedereen is het eens met deze uitspraak, zo zeker ook Vito Kaagman niet. Vito staat buiten tegen de muur een nieuw graffitiwerk te maken en vertelt: “Het gaat ten eerste al gewoon tegen het woord in. Street art betekent straatkunst, dat hoort gewoon niet in een musea maar alleen op straat.” 

Goede start
Alhoewel het museum pas net geopend is trekt het al veel bezoekers. Er staat zelfs een hele rij voor het gebouw. Wanneer ik aan Vito vertel dat ik net €18,50 heb betaald voor een kaartje om het museum te bezoeken kijkt hij mij met fronsende wenkbrauwen aan. “€18,50 oh mijn god, is het zo duur? Gek. Loop eens heel even mee naar dat huisje.” Vito wijst naar de muur op het gebouw en zegt: “Kijk eens hier, dit werk heb jij net binnen gezien he? Het is gewoon gekopieerd en binnen tentoongesteld. Die daar trouwens ook.”

Goede publiciteit
Toch is het een goede zaak dat het Straatmuseum er is voor artiesten zoals Vito denkt Carla Kranendonk. Carla Kranendonk is zelf kunstenaar en kunstkenner en neemt als voorbeeld Banksy. “Door dit museum krijgen getalenteerde straatkunstenaars een groter platform en naamsbekendheid. Mensen lopen vaak toevallig langs street art en in een museum gaan mensen doelbewust naar je werk en waarderen ze het daardoor nog meer. Banksy is immers van een straatkunstenaar uitgegroeid tot één van werelds grootste kunstenaars en zijn werk is overal ter wereld te zien in de wereld.” 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *