Interview viskar-eigenaar Cisca Jonk: ‘’Als het zo doorgaat zullen heel veel bedrijven omvallen’’

Interview viskar-eigenaar Cisca Jonk: ‘’Als het zo doorgaat zullen heel veel bedrijven omvallen’’

De aankondiging dat de horeca weer dicht moet, is voor veel ondernemers niet in de koude kleren gaan zitten. Ik heb dit interview met Cisca Jonk afgenomen om te weten te komen hoe zij, als eigenaresse van een viskar op de NDSM-werf, de coronaperiode ervaart en welke maatregelen zij heeft genomen.

Michelle Sijmonsbergen, Amsterdam-Noord. 2 november 2020

Hoelang zit u al gevestigd in Amsterdam-Noord?

“Ik zit al vijfentwintig jaar gevestigd in Amsterdam-Noord op de NDSM-werf en ben drie dagen geopend, van donderdag tot en met zaterdag.’’

Merkt u veel verschil qua drukte na de eerste coronagolf?

Ik merk zeker verschil, er komen haast geen mensen meer op de NDSM-werf, wat echt heel sneu is. Het hoort juist een levendige plek te zijn waar veel mensen komen.’’

Merkt u dat het op de NDSM-werf ook rustiger wordt sinds corona?

“Zeker merken we verschil. Normaal gesproken is het altijd erg druk op de NDSM-werf, maar tegenwoordig komen er haast geen mensen meer. Daar worden ondernemers zoals bijvoorbeeld restaurants en ook ik als ondernemer hard door geraakt. Als het zo doorgaat zullen er heel veel zaken omvallen.’’

Zijn mensen andere dingen gaan kopen sinds corona?

“Over het algemeen valt het bij ons wel mee. Wij verkopen altijd al veel gebakken vis als kibbeling en veel gerookte vis.’’

Heeft u, ondanks dat uw kar in de buitenlucht staat, extra maatregelen genomen i.v.m. corona?

“Wij hebben plastic schermen opgehangen boven de toonbank en aanduidingen op de grond met de boodschap om anderhalve meter afstand te houden. Ook staat er een gelspray op de toonbank om de handen mee te desinfecteren.’’

Hoe handhaven jullie de maatregelen als collega’s onder elkaar? Werken jullie bijvoorbeeld met mondkapjes?

“Wij dragen ook mondkapjes voor de veiligheid van ons allemaal. Het is in deze tijden belangrijk dat we ons allemaal houden aan de maatregelen, om zo snel mogelijk het virus onder ons te krijgen.’’

Wat vindt u ervan dat Rutte opnieuw de horeca dichtgooit, terwijl dat (lijkt mij) juist de plekken zijn waar wél afstand wordt gehouden en wél wordt gelet op het aantal personen die binnen zijn?

“Ik vind het echt belachelijk dat de horecasector gesloten wordt. De meeste restaurants zijn groot genoeg en kunnen dus zeker vijftig procent van de ruimte gebruiken om alsnog klanten te kunnen ontvangen. Juist in restaurants wordt er goed gehandhaafd op de anderhalve meter afstand.’’

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *