Digitale viering van Almere Diwali Festival

Digitale viering van Almere Diwali Festival

Dit jaar wordt het Almere Diwali Festival digitaal gevierd. Diwali, de hindoestaanse feestdag, wordt gevierd op 14 november. In verband met de coronamaatregelen was het dit jaar te volgen op het YouTube-kanaal van stichting IFA (International Festivals Almere). Normaal wordt het gevierd in Club Cell, maar dit jaar gaat dat dus anders. ‘’Juist nu in deze coronatijd, heeft dit een nog grotere betekenis’’, aldus IFA.

 Linda Basalyouss, Almere. 14 november 2020

Sinds 2018 organiseert stichting IFA  elk jaar een Almere Diwali Festival. Jaarlijks vieren hindoes het Diwali- of het lichtfeest, het staat voor de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, wijsheid op onwetendheid en van de waarheid op onwaarheid. Het is één van de belangrijkste feesten in het hindoeisme, en deze is dit jaar niet te missen. Normaal werd dit gevierd in Club Cell met live optredens er waren toen zeker 900 bezoekers aanwezig.

Online viering

Dit jaar is de viering anders gegaan in verband met de coronatijd. Stichting IFA besloot het daarom digitaal te vieren. Op het YouTube-kanaal was het filmpje geüpload waarin de wethouder Maaike Veeningen, van ruimtelijke en economische ontwikkeling & onderwijs-arbeidsmarkt, introduceert dat het Almere Diwali Festival niet gevierd kan worden zoals elk jaar. ‘’Het spijt ons dat we het Diwali feest dit jaar niet kunnen vieren met z’n allen in werkelijkheid’’. Waarom de stichting koos voor deze creatieve idee is, omdat er dit jaar extra aandacht  moet worden besteed aan Diwali. ‘’Het geeft energie en kracht om dit mee te kunnen vieren, Diwali brengt positiviteit en dat is wat we nu nodig hebben’’, aldus Maya van Stichting IFA.

De voorbereidingen

Voorafgaand werden alle dans choreografieën opgenomen in sporthal Olympiakwartier in Almere Poort met veel ruimte. Dansgroepen: Thaka Thimi Tha, Desi Rythms, Simshi en Indu Panday hebben deelgenomen aan het filmpje. Dit is een hele andere ervaring geweest voor de artiesten. Er is namelijk geen publiek. Een voordeel was dat zij het in alle tijd rustig konden opnemen. Verder geven er ook een aantal een korte speech hoe belangrijk het feest is en waarom het juist dit jaar extra belangrijk is. Zo verteld de Ambassadeur van India H.E. MR. Venu Rajamony ‘’Diwali gaat de uitdaging aan tegen de coronaviruspandemie, en het is belangrijk dat we allemaal bij elkaar staan op dit moment, nog belangrijker dat we elkaar steunen en elkaar helpen en tegelijkertijd de regels van de Nederlandse regering volgen’’.

Ambassadeur MR. Akshay Kumar van Lodha Group verteld ook een speciaal bericht. ‘’Dit jaar is anders dan gewoonlijk een situatie dat niemand heeft kunnen voorstellen en wat is de positieve kant van deze situatie? Dat we samen iets hebben geleerd ondanks deze moeilijke periode. We zien nu het leven vanuit verschillende invalshoeken. Dit jaar heb ik geleerd dat al mijn vreugde verbonden is tot mijn huis. Jouw huis is belangrijk voor jouw gezin, je wordt elkaars hoop. En met deze hoop herenigen we ons en komen we uit de moeilijkheden. Samen moeten wij zeker Diwali vieren op een uitgebreide manier’’.

Belangrijk betekenis

Diwali symboliseert de overwinning van het goede op het kwade. Het brengt kracht en energie vol hoop. En Juist dit jaar krijgt het een belangrijker betekenis. En de enige manier om dit gevoel te geven aan iedereen is om het digitaal te vieren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *