Nieuwe sneltestlocatie winkelcentrum Stadshart

Nieuwe sneltestlocatie winkelcentrum Stadshart

Nu de uitbraak van het coronavirus weer een piek vertoont, neemt het aantal coronatesten toe. Soms duurt het verkijgen van de uitslag lang. Dit kan je dagelijks leven beïnvloeden. De uitkomst tegen het lange wachten zijn de sneltesten. Hiervoor is nu een nieuwe sneltestlocatie geopend op het stadshart in Amstelveen.

FIEN OUDSHOORN, AMSTELVEEN. 18 NOVEMBER 2020

Het verschil
Voorheen was alleen de PCR-test mogelijk, PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Bij deze test worden de mogelijk aanwezige virusdeeltjes eerst veelvuldig gerepliceerd, zodat het detecteren van wellicht weinig aanwezige virusdeeltjes sneller worden opgepakt. Deze PCR-test methode maakt deze sneltest nauwkeurig en daardoor betrouwbaar. Door al het logistieke werk rondom het onderzoek in het lab duurt het enige tijd voordat de uitslag bekend is. Voor deze test gaat een wattenstokje diep je neus en keel in om een monster te nemen van het slijmvlies. Vervolgens sturen ze dit naar een laboratorium. Die onderzoekt vervolgens of het coronavirus aanwezig is in het slijm. Voor de sneltest geldt een identieke mosterafname. 

Wat houdt de sneltest in? 
De sneltest, oftewel de antigeentest is ‘minder gevoelig’ dan een PCR-test. Dat is zo, omdat de incubatietijd van het virus zich in de replicatiefase kan bevinden waarin het virus nog niet te achterhalen is voor de antigeen test. Deze test vermenigvuldigt namelijk niet eerst de hoeveelheid aanwezige virusdeeltjes, maar kan wel achterhalen of iemand die niet meer of nog niet besmettelijk is negatief getest kan worden ondanks deze persoon wel het virus bij zich draagt. De sneltest toont aan of er antigenen in het slijm aanwezig zijn. Antigenen zijn deeltjes van het virus die een afweerreactie opwekken in je lichaam.

De afspraak 
In de nieuwe sneltestlocatie op Stadshart worden meerdere testen afgenomen. De antigeentest en de antistoffen bloedtest worden daar afgenomen. De antistoffen bloedtest dient voor het aantonen van corona antistoffen. Dit proces kan plaatsvinden tijdens en na de besmetting. Deze antistoffen maakt je lichaam aan om het virus te bestrijden. Je moet voordat je een test doet via de website van de GGD een afspraak maken. Er zitten wel kosten aan deze afspraak verbonden. De antigeentest kost 99 euro en de bloedtest kost 49 euro. Bij beide testen is de uitslag binnen vijftien minuten bekend. Na het afnemen van het monster kun je meteen vertrekken en volgt er een mailtje met de uitslag. De test is snel, waardoor er ook bij de sneltestlocatie geen lange wachttijden zijn.

 De test
Annemieke Paarlberg, 49-jarige ZZP’er, heeft een sneltest op de nieuwe testlocatie op Stadshart laten uitvoeren. Ze vertelt dat ze in contact was geweest met iemand die een dag later coronasymptomen vertoonde. Een dag later werd deze persoon positief getest, omdat Annemieke de hele week klussen had wilde ze snel een testuitslag hebben. “Ik vind het top dat deze test nu mogelijk is. Hierdoor was het niet nodig om al mijn klussen af te zeggen, want ik heb de uitslag snel genoeg binnen”, aldus Annemieke. Na de test vertelde Annemieke over hoe zij de test ervaren heeft. “Het is natuurlijk niet fijn om zo een wattenstaafje zo diep in je neus te krijgen, maar ik heb ergere dingen meegemaakt”.

Het afnemen van de test
Pieter Arntz een 25-jarige student geneeskunde, neemt de sneltesten af op de nieuwe sneltestlocatie op Stadshart. Volgens Pieter moet je bij elk persoon die langs komt geruststellende introductie geven. Pieter is ondanks het vele contact met misschien positief geteste mensen, niet bang om zelf besmet te worden: “Er worden veel maatregelen genomen om de testafnemer veilig te houden. We hebben een goed virus afwerend pak aan wat bestaat uit een schort, een mondmasker en een spatmasker met handschoenen. Dit alles om de kruisbesmetting te voorkomen. Bij een kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van de ene persoon op de andere. Dat willen wij natuurlijk niet. De testafnemers worden daarom elke week getest en werken heel zorgvuldig. Het gebeurd dus allemaal zo veilig mogelijk om zo besmetting te voorkomen, aldus Pieter. Ook voegt Pieter er aan toe: ‘’Elke neus is anders, dat zorgt er voor mij gelukkig voor wat variatie en maakt het werk leuk om te doen”.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *