Dag van de ondernemer: Ondernemersdebat in Amstelveen

Dag van de ondernemer: Ondernemersdebat in Amstelveen

De dag van de ondernemer is een jaarlijks terugkerende dag waarop de gemeente Amstelveen de handen ineenslaat met de Ondernemersvereniging Amstelveen. In verband met de coronamaatregelen werd op 20 november deze dag online georganiseerd met workshops en verschillende webinars. De dag begon allemaal met een ondernemersdebat waarin Jeroen Franken, bestuurslid Ondernemersvereniging Amstelveen, Ugur Pekdemir, Directievoorzitter Rabobank Amstel & Vecht en D66 wethouder Floor Gordon met elkaar in gesprek over het ondernemerschap tijdens corona. 

Tess van Onna, Amstelveen. 20 oktober

Definitie van ondernemerschap 
Dit jaar werd het ondernemersdebat georganiseerd in het poppodium P60 in Amstelveen. Wegens de coronaregels waren slechts de sprekers en een paar genodigden aanwezig op locatie. Via een livestream op YouTube was het debat ook te volgen. Om stipt 9:00 zat iedereen op het podium klaar en startte debatleider Jerry Helmers van De Nederlandse Debatclub, het gesprek met een interessante eerste vraag: ‘’Wat is voor jullie de definitie van ondernemerschap?’’. Jeroen Franken: ‘’Creëren, dit is voor mij de essentie van het ondernemerschap’’. Ook aan de andere twee gasten werd deze vraag gesteld. Voor Ugur Pekdemir was de juiste definitie intercreatie. ‘’Op het moment dat het moeilijk gaat, toch zorgen dat je allerlei dingen kunt bedenken waar je op kunt anticiperen’’. Voor wethouder Floor Gordon is een belangrijke definitie voor het ondernemerschap doorzettingsvermogen. Vooral in deze tijd van crisis ziet Gordon dat doorzettingsvermogen erg belangrijk is voor ondernemers. 

De overheid moet zwaar getroffen branches bijstaan
Debatleider Jerry Helmers stelde na een intro van ongeveer zeven minuten de vraag waarover de gasten mochten gaan debatteren. Deze vraag luidde als volgt: ‘’De overheid moet zwaar getroffen branches 100% in vaste lasten bijstaan’’. Meneer Franken en wethouder Gordon waren het oneens met deze stelling. Ugur Pekdemir was het eens met de stelling. Floor Gordon: ‘’De overheid heeft door de pandemie maatregelen moeten afkondigen die ondernemers heel hard raken, dit valt buiten het ondernemersrisico. Compensatie is voor mij zeker logisch, maar 100% is niet de oplossing’’. Debatleider Jerry was erg scherp en vroeg Floor wat voor percentage zij wel redelijk zou vinden. ‘’Dit is een enorm lastige vraag, ik denk dat we per onderneming moeten kijken waar mensen het meest getroffen zijn om zo te bepalen waar wij ze kunnen ondersteunen’’.  
Jeroen franken was het eveneens oneens met de stelling: ‘’Deze crisis is van ons allemaal, er zijn meer zwaar getroffen partijen. We moeten hier gezamenlijk naar kijken. Dan kunnen we beslissen waar we elkaar moeten helpen’’. Directievoorzitter Pekdemir geeft aan het eens te zijn met de argumenten die beide voorgangers geven. Als tegenargument zei Pekdemir dat de 100% nu ook al wordt bijgestaan voor ondernemers. 

Wij worden verboden om te ondernemen
Op het argument van Ugur Pekdemir kwam een reactie uit het publiek. Een horecaondernemer uit Amstelveen wil graag een lijstje zien waar Pekdemir kan aantonen dat de ondernemers al 100% worden bijgestaan. ‘’In mijn beleving hebben wij 4000 euro ontvangen en 70% van onze personeelskosten vergoed gekregen. Dit is niet de volle 100% die aan ons beloofd is. De vaste lasten die maandelijks doorlopen worden niet vergoed. Ook zijn wij nu volledig dicht, wij worden dus verboden om te ondernemen’’. Pekdemir begrijpt de reactie van de horecaondernemer en geeft hem ook gelijk. Pekdemir legt uit dat de overheid er alles aan doet om ondernemers tegemoet te komen. Aan de sfeer is te merken dat deze kwesties enorm lastig zijn, de ondernemers die hard zijn getroffen hebben enorm veel last van de impact op hun bedrijf. Echter geven horecaondernemers in Amstelveen wel aan dat ze blij zijn het gesprek aan te kunnen gaan met de gemeente. 

Tips voor de getroffen ondernemers
Ter afsluiting gaven de drie debatsleden een ultieme tip voor ondernemers die het lastig hebben in deze tijd. Jeroen Franken: ‘’Blijf proberen nieuwe wegen te bewandelen, blijf doorgaan, hier ben je ondernemer voor. Ugur Pekdemir geeft een tip vanuit de Rabobank: ‘’Ga op zoek naar nieuwe verdienmodellen’’. Als laatste geeft Floor Gordon als commentaar: ‘’Het is niet mijn plek om tips te geven, maar toch wil ik zeggen, blijf buiten de kaders denken’’.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *