Huizenprijzen stijgen in ook in gemeente Stede Broec

Huizenprijzen stijgen in ook in gemeente Stede Broec

Ondanks de coronacrisis blijven de huizen stijgen. Voor vele mensen is de stijging van de huizenprijzen een groot probleem, vooral starters hebben hier last van. Ook merken de starters dit in kleine dorpen, zoals in de gemeente Stede Broec. Sinds vorig jaar, eind 2019/begin 2020 merkten ze hier stagnatie, waardoor de prijzen stil kwamen te liggen. Inmiddels is er in Stede Broec weer een flinke stijging van 10% op de huizenprijzen.

Thirza Vogel, Stede Broec. 19 november 2020

Het stikstofbeleid
Afgelopen jaar zijn meerdere projecten stilgelegd door stikstofproblemen. Een te hoog stikstofgehalte in een natuurgebied kan schadelijk zijn voor de toekomst van dit gebied. Door dit probleem kwamen er in Stede Broec weinig woningen bij. Door het stikstofbeleid zou er een krapte op de woningmarkt blijven, waardoor er een stijging van de huizenprijzen van tevoren al was verwacht. ‘’Wij gingen er wel vanuit dat de krapte op de woningmarkt zou aanhouden en dat er wel een stijging zou gaan blijven, maar niet in deze proporties’’, aldus Koen Manshanden, kandidaat makelaar bij CMK Makelaars. Voor aankomende jaren wordt er daarom ook geen daling verwacht, er zullen namelijk heel weinig nieuwe projecten van start gaan. Hier en daar zijn er wel wat nieuwbouwprojecten, maar de krapte zal er blijven. ‘’Het is niet dat er heel veel vraag is, maar er is gewoon weinig aanbod’’, vertelt Koen.

Bieders worden snel overboden
Veel mensen uit de stad komen steeds meer deze kant op. Voor de toekomst wordt er verwacht dat deze aantallen zullen oplopen. Mensen uit de stad hebben vaak meer te besteden, waardoor het moeilijk wordt voor starters om hier in de dorpen een betaalbaar huis te vinden. Mensen en voornamelijk starters worden snel overboden en daarom is het lastig om een huis te kopen. Ook Jeroen heeft hier last van en is al twee jaar op zoek naar een eengezinswoning in Stede Broec. ‘’Andere mensen bieden gewoon meer dan ik kan bieden’’, zegt Jeroen.

Minder kijkers
Door de coronacrisis is het aantal kijkers bij huizen gedaald. Voor corona waren er vaak wel 20 à 25 kijkers, wat nu ongeveer 15 zijn. Het aantal concrete kopers is wel redelijk gelijk gebleven. Op dit moment worden in Stede Broec zelden huizen verkocht onder de verkoopprijs. Je moet er snel bij zijn, want de huizen zijn soms al binnen twee weken verkocht. 

Thuiswerken en nieuwe provinciale weg
Het vele thuiswerken vanwege corona heeft ook invloed op de woonplek van mensen, omdat vele mensen thuiszitten maakt het hun minder uit om wat verder weg te gaan wonen van het werk. Op 30 november 2018 is de nieuwe provinciale weg N307 geopend voor het verkeer. Door deze weg is de reistijd van Stede Broec naar Amsterdam verminderd en ben je nu in ongeveer 40 minuten in Amsterdam. Door de aanleg van deze weg hoeven de mensen dus minder lang te reizen naar hun werk en is verder wonen niet meer zo’n groot probleem. Ook hierdoor vertrekken er dus meer mensen uit de stad en verhuizen naar randgemeenten en dorpen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *