Corona vaccin populair onder jongeren Amstelveen

Corona vaccin populair onder jongeren Amstelveen

Vorige week werd bekend gemaakt dat er een coronavaccin onderweg is. Het vaccin dat ons allemaal moet gaan behoeden is in een recordtijd ontwikkeld en dit roept veel vragen op. Ook de jongeren in Amstelveen weten zich moeilijk een houding aan te nemen, de een kan niet wachten maar de ander is toch sceptisch. Wij vroegen via Instagram hoe de Amstelveense jeugd hier over dacht.

Kiki Storm, Amstelveen. 20 november

Voor
Een paar hebben hun examen jaar vanaf de bank moeten volgen, de ander zijn introweek. Jongeren missen veel grote belangrijke momenten door de pandemie. Een vaccin lijkt dan ook bijna te mooi om waard te zijn, en veel jongeren staan te popelen om hem te ontvangen. “Ik hoor van veel kanten mensen zeggen dat ze het vaccin niet willen nemen door de geruchten maar vooral om het feit dat ze het niet vinden kunnen dat de overheid dat verplicht kan maken/beslissen. Ik ben niet zo moeilijk en de rede dat ik bereid ben om het vaccin te nemen is omdat ik helemaal klaar ben met al dit gedoe. Ik wil eerst wel 100% zeker weten dat het vaccin werkt maar als dit de oplossing is doe ik heel graag mee.” Aldus Noor Abbassi uit Amstelveen. Susanne Deleth is het met haar eens, “ik wil graag dat de corona crisis voorbij is en alleen een vaccin kan daarvoor zorgen. Daarnaast heb ik vertrouwen in de wetenschap dat het niet schadelijk zal zijn.”. Naast dat een vaccin heel fijn is voor jezelf, help je ook andere ermee. Zo denkt Björn Tijssen er bijvoorbeeld over “je kan na dat je een vaccinatie hebt gehad veel meer, bijvoorbeeld naar het buitenland of naar concerten. En je beschermd ook andere ermee.” Yannick is het met Björn eens, “ik wil mij laten vaccineren voor mijn eigen veiligheid en voor die van de mensen die ik om mij heen heb.”

Tegen
Er zijn naast deze enthousiastelingen ook een hoop mensen die het in twijfel trekken, ze vertrouwen de overheid of wetenschap niet. Of zetten vraagtekens bij de snelheid waarmee het vaccin ontwikkeld is. Yaela Goossens is een van deze twijfelaars, “ik zou het zo lang mogelijk uitstellen omdat ik nog jong/gezond ben en ik zou willen dat ouderen, mensen in de risicogroep en zorgmedewerkers voorrang hebben.”. Zaza Repping is het met Yaela eens, “ik vind dat de kwetsbare eerst gevaccineerd zouden moeten worden en daarna pas wij (de jongeren) maar ik zou me later als alle kwetsbaren zijn gevaccineerd wel laten vaccineren. Robin Douma denkt hier anders over, hij wil zich ook niet laten vaccineren maar heeft hier een ander motief voor, “ik zou mij nog niet willen laten vaccineren omdat ik eerst wil weten wat de effecten zijn op de lange termijn.”. Dit is een bekend struikelblok voor veel, omdat normale vaccins jaren duren om te maken is het corona vaccin dat binnen een jaar af is heel bijzonder. Natuurlijk heeft dit te maken met de druk die erachter zat en de toegang tot middelen, materialen en geld. Dit ontkracht de zorgen van Robin echter niet, we weten niet wat de lang termijn gevolgen zijn en het zal misschien nog even duren voor we hierachter komen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *