Vuurwerkverbod

Vuurwerkverbod

Er is voor het jaar 2020 een vuurwerkverbod opgesteld. Er mag geen vuurwerk afgestoken of verkocht worden. Het verbod op vuurwerk is overigens wel eenmalig. Volgend jaar mag er gewoon weer vuurwerk worden afgestoken. 

FIEN OUDSHOORN, AMSTELVEEN. 20 NOVEMBER 2020.

Vergoeding
Voor vuurwerkverkopers komt een vergoeding. Een veilige opslag en het nodige transport voor het niet verkochte vuurwerk wordt door de overheid vergoed. Er zijn al veel opslag plekken geregeld in o.a. Duitsland. Het kabinet wil hier in totaal veertig miljoen euro voor apart leggen, maar afgelopen jaar was de omzet van vuurwerk 77 miljoen. De vuurwerkbranche denkt dat mensen door het verkoopverbod van legaal vuurwerk juist illegaal vuurwerk gaan kopen en er juist door dit illegale vuurwerk meer gewonden zullen vallen als afgelopen jaren. 

Wat mag wel?
Categorie F-1 vuurwerk mag dit jaar wél afgestoken worden. Onder categorie F-1 vuurwerk valt licht vuurwerk zoals: knalerwtjes, sierfonteinen en sterretjes. Dit soort vuurwerk mag niet verboden worden mede door de Europese richtlijnen die gelden voor dit soort vuurwerk. Dit soort vuurwerk ligt dan ook het hele jaar door gewoon in de schappen van verschillende winkels.

Boete 
De politie heeft gemeld dat nog geen informatie vrij te kunnen laten in hoeverre ze gaan handhaven op het uitdelen van de boetes en in hoeveel mensen ze zouden gaan inzetten om dit te handhaven. Wel is er al duidelijk dat de boete die er aan het afsteken van vuurwerk verbonden zit honderd euro gaat kosten. Philips Storm, een zeventienjarige Amstelvener, steekt graag vuurwerk af en baalt dan ook erg van de nieuwe maatregel. Philips zegt: “Honderd euro is wel heel veel, zeker als je bedenkt dat de doelgroep voor het afsteken van vuurwerk juist jongeren zijn en juist die groep kan niet zomaar honderd euro ophoesten. Op zich is een boete wel goed, maar 100 euro is overdreven.” Hij denkt wel dat de kans op deze boete veel mensen laat twijfelen of ze alsnog stiekem vuurwerk gaan afsteken. 

De zorg
Het verbod is er dit jaar gekomen, zodat de zorg minder lasten heeft aan mensen die met verwondingen van vuurwerk binnenkomen. Aangezien ze in het ziekenhuis dit jaar al genoeg werk hebben aan de corona patiënten is Camille Paarlberg, verpleegkundige in ziekenhuis Amstelland erg blij met deze nieuwe maatregel. ‘’We moeten al heel veel bedden vrijhouden voor corona patiënten, als we dan ook nog mensen met vuurwerkverwondingen ergens moeten plaatsen wordt het een chaotische en volle bende, aldus Camille. Ze ziet ook elk jaar veel mensen met flinke oogbeschadigingen of missende vingers. Ze hoopt nu dan ook dit minder tegen te komen dit jaar, Camille voegt er nog aan toe: “Van mij mag het vuurwerk helemaal weg hoor.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *