Massih Hutak brengt boek uit over de gentrificatie

Massih Hutak brengt boek uit over de gentrificatie

Massih Hutak zijn boek ‘Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al’ is landelijk op 19 november verschenen, maar was op 18 november al gesigneerd te verkrijgen in Boekhandel van Noord. Met dit boek hoopt Massih Hutak een antwoord op de vraag hoe steden kunnen groeien en oude en nieuwe bewoners kunnen samenleven, te krijgen.

Benjamin Sandel, Amsterdam-Noord. 19 november 2020

Bewustzijn creëren
Wanneer je de pont naar Amsterdam-Noord afgaat valt het op dat er een tal van hoogbouw gebouwen de grond uitkomen. De sociale huurwoningen maken plaats voor dure nieuwbouw en de oud bewoners van noord worden door stijgende huurprijzen hun huis uitgejaagd. Massih Hutak wilt hier met zijn boek Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al aandacht voor scheppen. “Ik wil met dit boek een bewustzijn creëren voor oud bewoners, nieuwe bewoners en beleidsmakers.”, aldus Hutak.

Gesigneerde exemplaren
In Boekhandel van Noord waren een dag voor de officiële verschijningsdatum al exemplaren van het boek te verkrijgen. Deze exemplaren waren gesigneerd door de schrijver zelf en volgens Frank Reijgwart, eigenaar van Boekhandel van Noord, is het geen toeval dat hij voor deze boekhandel heeft gekozen. “Wij zijn de grootste boekhandel van Amsterdam-Noord en zijn dus echt gebonden aan het onderwerp van het boek.” Dat het boek gebonden is aan Amsterdam-Noord is ook op te merken aan de verkoop volgens Reijgwart. “De boeken vliegen over de toonbank, veel Noorderlingen kopen het boek en daar zijn wij blij mee.”

Gentrificatie
Het boek gaat in op de gentrificatie van voornamelijk Amsterdam-Noord. Gentrificatie is het opwaarderen van een ‘achterstandswijk’, wat dan vaak ten koste gaat van het karakter van zo’n wijk.
Massih Hutak is het niet eens met de huidige gang van zaken rondom de gentrificatie van Amsterdam-Noord, maar weet hier wel een oplossing voor: “Gentrificatie is geen natuurwet, maar het gevolg van decennialang wanbeleid. Ik wil niet dat achterstallige wijken achterstallig blijven, de wijken moeten vernieuwd worden maar het proces moet inclusiever worden. Er moet meer geluisterd worden naar de zittende bewoners die al decennia roepen dat er iets moet worden veranderd.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *