Bomenkap Westerdreef van start dit najaar

Bomenkap Westerdreef van start dit najaar

De bomen langs de Westerdreef in Almere Haven komen te worden vervangen. De gemeente geeft aan dat de populieren die in de jaren 80 geplant zijn niet meer stevig in de grond staan. Ze zullen 236 bomen kappen en 132 stuks terug planten. De gemeente wil dit najaar nog aan de vervanging beginnen.

Fay Doff, Almere. 21 November 2020 

Plannen
De bomen langs de Westerdreef zijn in de jaren 80 geplant. De gemeente heeft besloten de bomen te vervangen, omdat ze instabiel zijn. Ook laten de bomen regelmatig takken vallen op de weg en zorgen ze voor pluimoverlast. Er worden in totaal 236 bomen  gekapt langs de Westerdreef, en 132 stuks geplant. De gemeente geeft aan dat ze dit doen,  zodat de nieuwe bomen genoeg ruimte hebben om uit te groeien tot grote bomen. Daarbij heeft de gemeente besloten om iepen  te planten, als vervanging voor de populieren die er nu staan. De gemeente verteld dat de plannen ergens in het najaar van start gaan,  exact wanneer is nog niet bekend. Het plan gaat duren tot voorjaar 2021.

SP Almere
Na veel tegenspraak van Havenaren heeft SP besloten de bewoners te steunen in hun verzet tegen de kapping. De SP heeft een second opinion aangevraagd  bij bomenexpert Kopinga van de Wageningen Universiteit. Na het onderzoek heeft Kopinga op 3 oktober bekend gemaakt ,dat de bomen stabiel genoeg zijn en ze niet gekapt te hoeven worden . De bomen zouden nu op de helft van hun levensjaren zitten en nog 40 jaar mee kunnen gaan. Het onderzoek is aan de bomencommissie gegeven, die over zes weken hun advies erover  zouden geven; echter is dit nog niet uitgebracht.

Reactie van de bewoners
Er is een petitie opgestart tegen de bomenkapping en er zijn momenteel 1374 handtekeningen verzameld. Veel bewoners rond de Westerdreef zijn ontevreden met het besluit om de bomen te kappen. Zo verteld Tio Tibboel, die naast de dreef woont: “Ik kan eerlijk zeggen dat de bomen langs de Westerdreef één van de weinige redenen zijn dat er weinig geluid van het verkeer onze kant op komt. Ik vind het heel jammer dat ze meer bomen weghalen dan dat er weer terug geplant worden”. Het is nog onbekend of het onderzoek van de SP enigszins heeft geholpen, maar vooralsnog ziet het er naar uit dat de bomen dit najaar gekapt worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *