Stichting Hart voor Noord start actie om 15.000 euro op te halen voor buurtverbinders

Stichting Hart voor Noord start actie om 15.000 euro op te halen voor buurtverbinders

Bouwen aan veerkrachtige buurten in Amsterdam-Noord: Stichting Hart voor Noord doet het. Samen met de buurtverbinders, die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor de buurt. Om hen te ondersteunen is de Stichting een actie begonnen. Het doel is om voor 22 november 15.000 euro in te zamelen.

Isabel Kouwenoord, Amsterdam-Noord. 18 november 2020

Stichting Hart voor Noord is ontstaan vanuit de kerk Hoop voor Noord, en staat nu sinds een jaar officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Jeanette de Waard is diaconaal opbouwwerker. Samen met haar collega’s zet Jeanette projecten op en ondersteunt ze waar nodig actieve buurtbewoners. “Er werden al veel activiteiten georganiseerd die gericht waren op de buurt. Om te zorgen dat deze activiteiten beter konden groeien is er een aparte stichting opgericht. Zo kon het werk beter worden vormgegeven, en daarnaast was dit ook handiger met de fondsenwerving en de financiën.” 

Stichting Hart voor Noord start actie om 15.000 euro op te halen voor buurtverbinders

Meer zichtbaar geworden
De actie werd vorig jaar in het leven geroepen. Met het oog op de huidige situatie is besloten om ook dit jaar een crowdfundingsactie te starten. De coronacrisis heeft Stichting Hart voor Noord verrassend veel gebracht. “Juist in deze lastige tijd werd de veerkracht binnen de ontwikkelbuurten goed zichtbaar. Buurtbewoners die kwetsbaar zijn en zelf te maken hadden met armoede stonden op om iets te doen voor de buurt.”

Deadline verzetten
Jeanette hoopt dat mensen Hart voor Noord leert kennen door de actie, ondanks het feit dat de actie nu minder hard gaat dan vorig jaar. “We zien zeker een verschil met vorig jaar. De coronacrisis heeft hier zeker invloed op. Toch is het voornaamste doel dat iedereen ons leert kennen en steunt met een bijdrage.” Wellicht wordt de deadline wel verschoven: er komt namelijk meer PR-aandacht voor de actie. 

Met het opgehaalde bedrag wordt een programma samengesteld om de Buurtverbinders te ondersteunen. Hierbij wordt een platform gevormd en trainingen aangeboden. Jeanette biedt hulp op persoonlijk vlak. “De Buurtverbinders horen veel problemen en heftige verhalen aan. Daarom sta ik hen bij als luisterend oor.”

Sleutelpositie
Buurtverbinders zijn mensen die in de buurt wonen en weten wat er speelt in de wijk. Zij hebben zelf ervaring met instanties zoals de Voedselbank of Jeugdzorg. Hierdoor wordt de drempel om hulp te vragen lager voor de buurtbewoners. De Buurtverbinders hebben dus echt een sleutelpositie, omdat zij andere stimuleren om mee te doen en echt een aanjager zijn. 

Voedselpakketten 
Risma Soekhie was al ruim drie jaar actief in haar buurt de Banne toen begin dit jaar corona uitbrak. Ze besloot om vanuit huis voedsel uit te delen. “Op een gegeven moment werd de lijst zo lang dat ik mijn garage heb uitgeruimd en daar plaats heb gemaakt voor de voedselpakketten. Inmiddels heb ik nog een extra garage tot mijn beschikking dankzij de woningbouw.” Een keer per week komen er meer dan vijfenvijftig gezinnen langs bij Risma. Ze vindt het bijzonder om de oren en ogen van de buurt te zijn en is blij met de actie. Zonder haar en alle andere buurtverbinders zouden veel problemen in Amsterdam-Noord nu nog steeds onzichtbaar zijn. Stichting Hart voor Noord hoopt dat het programma volgend jaar gerealiseerd kan worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *