Interactieve workshop over het bestrijden van cybercrime

Interactieve workshop over het bestrijden van cybercrime

Op vrijdag 20 november was het de dag van de ondernemer. De gemeente Amstelveen deed hier ook aan mee door middel van verschillende online evenementen. De dag van de ondernemer werd afgesloten met een interactieve workshop voor MKB-ondernemers (MKB staat voor midden- en kleinbedrijf). In de workshop werden tips gegeven wat ondernemers kunnen doen tegen cybercrime.

Xena Gijzen, Amstelveen. 20 november 2020

De aanloop naar de workshop
Niet iedereen kon de interactieve workshop volgen. Om aan dit evenement deel te nemen, moesten mensen zich van tevoren aanmelden. Bij het aanmelden moest de bedrijfsnaam en verdere contactgegevens ingevuld worden. Eén dag voor dit evenement (donderdag 19 november) werd er een mailtje gestuurd met verdere informatie. In het mailtje stond een algemene uitleg en een link naar de desbetreffende vergadering. De interactieve workshop werd gegeven via ‘zoom’. Zoom is een online communicatie service, waarbij je met kunt mensen videobellen.

De opening
De interactieve workshop begon om één uur ’s middags. De workshop werd gehouden door Brenno de Winter. De heer de Winter is een beveiligings- en privacy expert. Hij kijkt naar bedrijven die last hebben gehad van cybercrime (criminaliteit op het internet) en gaat met hen een oplossing zoeken. Verder werkt hij samen met bedrijven om cybercrime problemen te voorkomen. Voordat de workshop echt begon werd een kleine introductie gegeven van alle ondernemers die deze workshops volgden. In de zoom call zaten een klein aantal MKB- ondernemers (zeven mensen).

Inhoud workshop
In de interactieve workshop vertelt de heer de Winter verschillende tips over situaties die hij op het werkveld is tegengekomen. Eén van de meest voorkomende cybercrimes is dat
criminelen in het bedrijf zijn systeem komen en geld vragen, zodat het bedrijf weer belangrijke documenten terug kan krijgen. Brenno de Winter geeft hiervoor de volgende tips:
 Zorg dat niet alles van je bedrijf te bereiken is via één netwerk. Zorg dat er ‘knipjes’ zitten in je netwerk. Als criminelen dan binnenkomen is niet je hele bedrijf in gevaar.
 Zorg voor goede wachtwoorden. Het komt nog te vaak voor dat er makkelijke wachtwoorden voor belangrijke systemen worden gebruikt.
 Bespaar niet op je ICT-afdeling. Je bedrijf kan hierdoor heel kwetsbaar worden en makkelijk binnen te dringen zijn.
 Als er in je bedrijf is binnengedrongen, zet alles meteen offline en bouw je server langzaam weer op. Zo hebben de criminelen minder kans om dieper in je systeem te komen. Zorg ervoor dat je posities die contact hebben met je klanten, als eerste weer actief kunnen zijn.
 Kijk je licenties na. Als er iets van je bedrijf wordt gestolen, kan je het niet zomaar terug krijgen. Dit kost vaak veel tijd, omdat je dan naar de rechter moet en zelfs een grote kans hebt dat je niks terugkrijgt.

Afsluiting
De workshop duurde ongeveer een uur. Door de workshop heen konden rustig vragen gesteld worden. Op het einde werd er ook nog ruimte gemaakt voor vragen. De workshop werd wel abrupt stopgezet omdat de heer de winter snel weer weg moest naar een andere afspraak. Hij sloot af met een laatste tip “begin nu met aanpassen, voordat het te laat is”.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *