Interview: Een besmette familie

Interview: Een besmette familie

Een anonieme familie uit Amstelveen is getroffen door het coronavirus. Het gezin bestaat uit vader Pim, moeder Truus en dochter Janine (dit zijn niet hun echte namen). Ze zijn inmiddels, zoals ze het zelf noemen: ‘’Al een week met ons drieën opgescheept.’’ Ze vertellen over hun ervaringen.

Fien Oudshoorn, Amstelveen. 26 november 2020

Hoe is het coronavirus bij jullie in huis gekomen?
Truus: “Via de buren. Op dat moment was ik daar aan het werk. Ik was een nieuwe keuken voor ze aan het inrichten, dus was ik maandag 16 november even twintig minuten bij ze langs en heb goed afstand gehouden. Hun zoon lag toen tien meter verder op de bank. Hij werd de dag erna ziek. Toch heeft hij mij besmet, zelfs zonder dat hij symptomen liet zien. Die twintig minuten binnen was dus lang genoeg voor mij om besmet te raken. Donderdag 19 november werd ik ziek.”

Hoe hebben jullie toen afstand gehouden van elkaar thuis?
Pim: “Gelukkig hebben we een klein huisje in onze tuin staan. Truus, mijn vrouw, is daar gaan ‘wonen’. Ze was hier overigens wel pas ingetrokken toen haar uitslag van de test ook echt positief bleek te zijn. Dit was op vrijdagavond. Wel hebben we donderdag- en vrijdagmiddag zoveel mogelijk afstand gehouden. Het huisje is een goede oplossing, er is daar een douche, een toilet en een keuken.”

Truus, hoe heb jij jezelf vermaakt in het huisje?
Truus: “Gelukkig had ik een werkopdracht waarvoor alle spullen die ik nodig had al in het huisje lagen, dus ik heb alles voor die opdracht voorbereid. Hierdoor ging de tijd wel iets sneller voorbij.”

Truus, inmiddels ben jij al 24 uur klachtenvrij, hoe heb jij het ervaren?
Truus: “Ik was vanaf het begin van de corona periode al heel erg bang om het virus te krijgen, ook toen ik mijn test positief terug kreeg. Ondanks dat ik me al wat beter voelde toen, was ik toch nog bang dat ik erg ziek zou worden. Gelukkig heb ik milde klachten gehad en heb ik er niks aan overgehouden. Bij sommige mensen blijft hun smaak weg, of ze blijven heel moe. Ik ben erg blij dat ik dat niet heb en dat ik nu al gewoon weer kan doen wat ik wil.”

Janine en Pim, jullie zaten dus vanaf vrijdag in quarantaine. Hoe had dit effect op jullie dagelijks leven?
Janine: “Ik moet eigenlijk gewoon naar school van maandag tot vrijdag. Dit was niet echt meer een optie, maar gelukkig kon ik alle lessen online volgen. Ik vind het niet erg dat ik tijdelijk niet meer naar school hoef, wel verveel ik me helemaal een ongeluk. Tegen de verveling FaceTime ik maar veel met vriendinnen.”
Pim: “Ik geef drie dagen in de week les en verder schrijf ik een boek. Voor mijn boek is de quarantaine heel goed, ik kan er namelijk nu veel tijd in steken. Voor het lesgeven is het wat minder, want dit moet ik nu allemaal online doen, dit vind ik wel veel minder leuk.”

Janine en Pim, jullie moesten dus vanaf 20 november in quarantaine, maar nu ben jij ook ziek geworden, toch Pim? Hoe gaat dat dan nu?
Pim: “Ik wilde aan de ene kant wel corona krijgen, want dat zou betekenen dat het allemaal eerder afgelopen is voor mij. Aan de andere kant was ik bang om heel ziek te worden. Nu werd ik dinsdag 24 november ziek en ben ik gelijk gaan testen. Ik kreeg een positieve uitslag, maar gelukkig ben ik niet heel erg ziek. Als ik 24 uur klachtenvrij ben mag ik weer uit quarantaine, daarom ben ik wel blij dat ik toch besmet ben geraakt. Voor Janine is het een wel beetje zielig, want die moet nu nog tien dagen in quarantaine zitten en kan dus niet naar school, daarom was ik liever negatief gebleven”
Janine, lichtelijk geïrriteerd: “Ja, echt erg vervelend voor mij en voor iedereen natuurlijk. Ik moet nu vanaf woensdag 25 november weer opnieuw tien dagen in quarantaine, dus het duurt allemaal nog langer. Hierdoor mis ik ook mijn herkansingsweek op school.”

En Janine, je zit in je examenjaar en gaat je herkansingsweek missen. Hoe is het om de lessen allemaal online te volgen?
Janine: “Mijn concentratie is snel weg, ook omdat de leraren niet dingen aan de mensen vragen die thuis zitten. Alleen mijn wiskunde docent vraagt soms hoe het gaat.”

Janine, jij voelt je helemaal gezond, erg balen dat je dan toch in quarantaine moet. Als jongere moet het vervelend zijn, of valt dat je nog mee?
Janine: “Nee, ik verveel me. En had eigenlijk net zoals papa gehoopt dat ik ziek zou worden, maar dat is nog niet gebeurd. Het is nu ook niet meer dat we spelletjes met elkaar kunnen doen, want Papa en ik moesten afstand bewaren terwijl mama in het huisje zat. Nu zit papa in het huisje, en moeten mama en ik afstand bewaren. Dus ik kijk heel veel Netflix en bel met mijn vriendinnen. Ook zit ik veel aan school, wat het niet leuker maakt.”
Truus: “Ik vind het zo sneu voor Janine, maar er is niets aan te doen. We zullen het uit moeten zitten.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *