Noord is mooi van lelijkheid

Noord is mooi van lelijkheid

Guido Romeijn is een straatfotograaf, hij maakt nu foto’s voor het Noord-Amsterdams nieuws weekblad. Een keer per week komt het weekblad uit en gebruiken ze één foto van Guido.

Esther Delvaux, Amsterdam-Noord. 6 december 2020

We hadden afgesproken op de NDSM-werf in Noord. Ik kwam op de pont aan en hij stond al op me te wachten met z’n camera. Even een korte ‘hoi hoe gaat het’ en we liepen al snel de werf op en Guido vertelde gelijk waarom hij hier wou afspreken: hier maakt hij veel van zijn foto’s, en dat was vandaag ook z’n plan. “Ik heb mijn hart een beetje verpand aan Noord, deze ruimte hier (NDSM) is heel populair natuurlijk, maar die is nu helemaal aan het verdwijnen en dat is eigenlijk wel een onderwerp van mijn foto’s”. Ik kwam er snel achter dat er een verhaal achter zijn foto’s zit en ook een soort van frustratie.

Wat hem niet goed zit is dat er nu erg veel markeringspunten worden weggehaald in Noord voor nieuwbouw. “Ik begrijp dat er woningtekort is, maar alle woningen die er nu worden gebouwd zijn niet voor de mensen die woningnood hebben, wat er nu wordt gebouwd heeft een hoge prijs en trekt meer mensen aan van buiten Amsterdam”.

We liepen beetje rond de werf. Guido vertelde dat hij al zestien jaar in Noord woont en dat hij daar ook het liefst fotografeert. “Noord is mooi van lelijkheid, dus er zijn heel veel mooie dingen, die probeer ik vast te leggen. Die dingen worden mooi omdat ze eigenlijk heel lelijk zijn, maar die dingen zijn wel heel markant en typeren het karakter van Noord”. Guido vertelde welke dingen allemaal gepland staan om weg te gaan zoals bijvoorbeeld de kraan: een grote hijskraan die er nog staat van toen NDSM een industrieterrein was, wat nu een hotel is, en hij vindt dat erg naar. Mijn volgende vraag was hoe hij zichzelf uit in de foto’s. “Ik probeer lelijke dingen mooi te maken in mijn foto. Ik ben ook bezig met grapjes, een beetje zo”.

Guido maakt één keer in de week een wandeling door Noord, vier uur lang. Hij maakt in die vier uur ongeveer 300 foto’s, maar levert er maar twee of drie foto’s aan bij het weekblad en die kiezen er dan een uit voor het magazine. “Het weekblad kiest toch een beetje wat andere foto’s dan ik zou posten, ze zeggen lever maar één foto aan, maar ik doe toch vaak meer zodat ze nog kunnen kiezen”. Guido doet niet lang over een foto. “Ik ben echt een framer, dus ik wil eigenlijk de foto gewoon zo snel mogelijk gemaakt hebben”.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *