Nieuw initiatief Moving Arts Center op NDSM-werf 

Nieuw initiatief Moving Arts Center op NDSM-werf 

Er komt een nieuwe talentontwikkelingsplek in Amsterdam-Noord, een broedplaats gericht op film-, audiovisueel- en videotalent. Dit project heet Moving Arts Center Amsterdam (MACA). Moving Arts, omdat het gaat over audiovisuele media en interdisciplinaire kunst; bewegend beeld en geluid. Moving Arts Center biedt kansen en ruimte voor startende én ervaren audiovisuele makers en videokunstenaars. 

Moesha Codfried, Amsterdam-Noord. 20 december 2020

MACA is ontstaan vanuit de wens van Eye Filmmuseum om een talentontwikkelingsplek in Amsterdam te realiseren. Michiel de Rooij, beleidsmedewerker bij Eye Filmmuseum vertelt: ‘’Het initiatief is in het begin besproken met toenmalig NDSM-werf directeur Kim Tuin. Zij liet weten dat ze een loods vrij had staan en mensen kende die een film broedplaats wilden beginnen. Zodoende zijn wij in contact gekomen met programmeur Mike van Wetten en broedplaatsmaker Dajo Bodisco. Vanaf dat moment hebben wij besloten samen met elkaar door te gaan om MACA op te zetten’’.

Broedplaatsen 
Broedplaatsen zijn belangrijk voor Amsterdam. Broedplaatsen zijn verzamelplekken van verschillende kunstenaars en of andere soorten makers die met elkaar een (grote) plek huren, en deze onderverdelen in kleinere studio’s en gezamenlijke werkruimtes. De ruimtes worden tegen cultureel tarief verhuurd.

Moving Arts Center Amsterdam 
MACA bestaat programmatisch voor een deel uit een broedplaats, en voor een deel uit (inter)nationale talentontwikkelingsinitiatieven. Talentontwikkelingsprogramma’s zullen er in samenwerking met (film) festivals en beroepsverenigingen worden ontwikkeld en gepresenteerd. De verwachting is dat ook andere talentontwikkelaars zich in MACA gaan huisvesten. ‘’We zijn over de programmering in gesprek met partijen als IDFA (documentaire filmfestival) en andere filmfestivals, maar ook met andere partijen om te kijken of hun talentontwikkelingsprogrammering hier kunnen plaatsvinden. Zodat we hier een zomeracademie kunnen laten plaatsvinden of een acteurs workshops’’, aldus Van Wetten.

Huurovereenkomst
MACA heeft onlangs met de gemeente van Amsterdam een huurovereenkomst voor acht jaar (t/m einde 2028) getekend. MACA is van plan om begin volgend jaar te beginnen met de verbouwing van de loods aan de Van Riemsdijkweg op het NDSM-terrein. MACA beschikt straks over een grote projectruimte, individuele werkplekken en verschillende studio’s die ze kunnen gaan inzetten voor talentontwikkelingsprogramma’s en presentaties.

MACA is er deels voor kunstenaars die net, of al wat langer, zijn met een opleiding aan een (kunst) academie en die zich verder willen ontwikkelen. Maar deels ook voor kunstenaars die al langer in de audiovisuele sector werkzaam zijn. ‘’Wij zullen ons nadrukkelijk op beide doelgroepen gaan richten. Met deze makers bouwen we aan een community die de kern van MACA gaan vormen. Zij krijgen het eerste recht op de huur van ruimtes en het gebruik van de project space’’, laat Van Wetten weten.

Programmeren 
MACA wil ook een buurtfunctie gaan hebben. Zij willen ervoor zorgen dat ze ook gaan programmeren voor de buurt en voor de stad. Een programmering die uitnodigend is voor buurtbewoners en andere geïnteresseerde. Mike vertelt: ‘’Bijvoorbeeld work in proces films te kijken, filmavonden, tentoonstellingen, VR-installaties en storytelling avonden. Alles in de breedte rondom het thema de ontwikkeling van audiovisuele kunst, dat willen we delen met de bewoners.’’

Doelgroep 
MACA streeft ernaar om een levendige en belangrijke plek te worden voor het werkveld van audiovisuele kunstenaars in en rond Amsterdam. Ook streven ze ernaar dat ze een brede doelgroep kunnen aanspreken van zowel jong talent als actueel talent, tot ervaren professionals en publiek uit de buurt. Mike hoopt dat het een bruisende plek wordt, die voor iedereen toegankelijk is en tegelijkertijd voelt als een vrijplaats voor makers.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *