Markten in Almere tijdens lockdown hard getroffen

Markten in Almere tijdens lockdown hard getroffen

14 december kondigde premier Mark Rutte de lockdown aan.  Op de markten mag er niet meer non-food verkocht worden. Almere besluit alleen menselijke consumpties te verkopen op de markten, terwijl in het westen van het land bijvoorbeeld nog wel dierenvoedsel verkocht mag worden.

Linda Basalyouss, Almere. 28 december 2020

Warenmarkt
In de Warenwet van het ministerie staat dat het alleen nog toegestaan is dat markten die levensmiddelen verkopen, mogen blijven staan. De regering spreekt van de warenmarkt. De oorspronkelijke markten voor menselijke consumpties, en alles wat van niet menselijke consumptie is mag een gemeente van de markt weren.

Dierenkraam mag niet staan in Almere
Dierenwinkels mogen wel open blijven, maar niet op de markt tijdens de lockdown in Almere. Er was daar veel ophef over. In het westen mag bijvoorbeeld nog wel dierenvoedsel verkocht worden, maar in het oosten van het land niet. Dierenkraam Falo, van Dierendingen, heeft  wee rechtszaken hierover gehad, maar Veiligheidsregio Almere sloot zich aan bij het besluit van de regering. Dierenkraam Falo doet nu aan bestellingen via de website. De vaste klanten kunnen via de telefoon een bestelling plaatsen. Voor Falo is het momenteel rustiger dan voorheen.

Lastige tijden voor markten
Het gaat er slecht aan toe voor de meeste marktondernemers. Een deel van de marktondernemers meldden dat hun inkomsten zijn afgenomen met 50 tot 75%, omdat er weinig mensen naar de markt komen. Kraampjes met kleding, tassen, telefoon accessoires en riemen, mogen ook niet op de markt staan, ondanks dat het in de buitenlucht is.

Extra toezicht
Ondanks dat de markten in de buitenlucht staan, zijn er extra aanpassingen tijdens de lockdown. Marktondernemers moeten extra goed opletten  voor de maatregelen en de aanpassingen, zodat de gemeente niet kan aangeven dat er slecht beleid wordt gevoerd en dat de markten moeten sluiten. De markten zijn ruimer opgezet en de afstanden zijn groter tussen de kraampjes, van acht tot tien meter van elkaar staan en met vier ingangen naar de kraam toe, zodat er ruimer plek is voor de mensen. De mondkapjes zijn niet verplicht, omdat de markten in de buitenlucht staan. Jabels van bakkerij ’T Stoepje, in Almere Stad, zegt: ‘’ Er zijn extra toezichthouders ingezet om de drukte toch te beperken, maar de mensen houden zich volledig aan de regels. Bovendien is het niet zo erg druk”.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *