Kerkklokken luiden tijdens oud en nieuw

Kerkklokken luiden tijdens oud en nieuw

Het CDA Amstelveen had een oproep gedaan aan de kerken om met oud en nieuw de kerkklokken te laten luiden. Deze oproep werd gedaan omdat er dit jaar geen vuurwerk tijdens de jaarwisseling mocht worden afgestoken. Toch wilden ze ervoor zorgen dat mensen met de jaarwisseling het gevoel kregen dat ze niet alleen zijn in deze moeilijke tijd en dat we aan elkaar denken. 

THIRZA VOGEL, AMSTELVEEN. 4 JANUARI 2021

Ontstaan idee
Het CDA is een landelijke partij. Wanneer er speciale onderwerpen zijn voor het CDA Amstelveen, nemen zij contact op met de Kamerfractie in de Tweede Kamer. Wanneer er in Amstelveen onderwerpen behandeld worden waarover vanuit het landelijk CDA standpunten zijn, krijgt het CDA Amstelveen daar informatie over. ‘’Nu was het andersom, er werd door twee CDA Kamerleden, Martijn van Helvert en Chris van Dam gevraagd om de klokken te luiden op 31 december om twaalf uur’’, vertelt CDA-raadslid Sandra van Engelen. 

Nieuw jaar, nieuwe hoop
Dit jaar was het niet toegestaan om vuurwerk af te steken tijdens oud en nieuw. Toch wilden ze in Amstelveen laten zien dat er een nieuw jaar aankomt en dat we met z’n allen hopen dat 2021 een beter jaar wordt dan 2020. Dit deden ze dan door middel van het luiden van de kerkklokken, omdat kerkklokken vroeger een belangrijke functie hadden. Dit was toen vooral om speciale dingen aan te geven, zoals huwelijken en begrafenissen. Kerkklokken luiden is eerder in de coronacrisis ook al gebeurt. Dit werd toen ‘s avonds voor de mensen in de zorg gedaan. 

Reacties
Sandra van Engelen heeft het idee bij de burgemeester neergelegd en hij vond het een leuk idee. Sabine, inwoonster Amstelveen: ‘’Ik heb een bloedhekel aan vuurwerk, dus dat had wat mij betreft niet vervangen hoeven worden door kerkklokken. Ik vind het wel een mooi idee om die klokken te luiden om mensen hoop te geven.’’ Verder was het aan de kerken of zij mee wilden doen. In Amstelveen zijn er zeven kerken die klokken hebben en uiteindelijk hebben zij allemaal meegedaan. ‘’Ikzelf vind het een heel mooi idee, omdat je op een andere manier aandacht voor elkaar vraagt en ik vind dat kerkklokken toch altijd wel indruk maken. Zeker in deze tijd waarin heel veel mensen alleen zijn geeft het toch de boodschap dat we aan elkaar denken’’, aldus Sandra.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *