Worstje en geen Worstje

Worstje en geen Worstje

Natuurlijk, het is een rare periode. Wordt oud en nieuw ooit weer zoals het was? Of blijft het zo dat je maar twee personen mag uitnodigen buiten je huishouden, voor de zekerheid. Of vinden een we een nog niet bekend nieuw normaal?  Wat we willen is duidelijk, terug naar de traditie waarbij je dertig man uitnodigt of naar de club gaat. 

FIEN OUDSHOORN, AMSTELVEEN. 4 januari 2021

Voor corona
Vraag me niet waarom, maar het vriendinnenclubje dat overgebleven is van mijn lagere school heet ‘Worstje’. En Worstje speelt traditiegetrouw een grote rol bij mij met oud en nieuw waarbij ik altijd in Amstelveen feestjes ga hoppen. Niet alleen, maar met Worstje dus. We worden voor 3 feestjes uitgenodigd en die verdelen we dan over de hele avond. Omdat dit nooit anders is geeft het een heerlijk vertrouwde routine.

Maar het begint altijd met een jaarlijks diner met deze beste vriendinnen. Dit duurt dan tot ongeveer tien à elf uur. Als we dan uitgegeten zijn gaan we met z’n allen naar het volgende feest. Op het tweede feestje gaan we heel veel drinken en heel veel dansen. Dit feestje duurt dan voor ons tot 12 uur zodat we met veel mensen het nieuwe jaar kan inluiden. Heerlijk mijn besties bij elkaar te hebben. Het klinkt misschien onbelangrijk maar dat is het niet.  Het vaste ritueel houdt aan. Net iets voor twaalf uur gaan we dan naar buiten en vuurwerk afsteken, knallend het nieuwe jaar in. 

Eigenlijk willen we het liefst de hele avond hier blijven, maar er is nog een derde feestje waar we al ja tegen hebben gezegd. Dus uitbeleefdheid ga ik dan met de harde kerm van Worstje hier dan nog even langs. Altijd rond half drie. Dit feestje is meestal op de route naar huis, expres zo geplant natuurlijk. Hier blijf ik dan nog een uurtje of iets langer.

Dan is het inmiddels al vier uur. Rond dit tijdstip kom ik dan thuis en ga ik nog even met mijn ouders het nieuwe jaar vieren. Ook zij zijn hieraan gewend. Om vijf uur lig ik dan straalbezopen in mijn bed een beetje rond te draaien voor mijn gevoel. Ik val meteen als een blok in slaap. 1 januari lig ik dan de hele dag in mijn bed te rotten, heel erg brak, heel blij.

Tijdens corona
Dit jaar is het heel anders gelopen. Niks Worstje, niks vaste routine. Er waren nul feestjes. De hele avond heb ik noodgedwongen met mijn vriend en mijn familie gevierd. Spelletjes gespeeld, gegeten en gedronken. Op een gegeven moment werd Youp van het Hek aangezet, die ook vrij snel weer afgezet werd. Hoe anders kan het zijn? Niet veel dus. 

Om twaalf uur hebben we de champagne nog maar net op tijd kunnen poppen omdat we eigenlijk de tijd een beetje waren vergeten. Hoe anders kan het zijn? 

Rond half drie was de avond dan ook wel al afgelopen. Mijn vriend en ik zijn, overigens wel een tikkie dronken in bed gekropen en nog maar een aflevering Temptation Island gaan kijken. Hoe anders kan het zijn?

De volgende dag, traditioneel geweis, in bed blijven rotten. We hebben wat McDonalds besteld om te kater weg te werken met een vette hap. En kijk, daar is pas iets dat nìet veranderde.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *