Nieuw toekomstplan Amsterdamse Bos

Nieuw toekomstplan Amsterdamse Bos

Steeds meer mensen krijgen de behoefte om het Amsterdamse Bos te bezoeken en dat zorgt voor drukte in het Bos. De gemeentes Amsterdam en Amstelveen willen dat er een goed evenwicht blijft tussen de natuur en de wensen van de bezoekers. Daarom is er, na meerdere interviews en online enquêtes, een nieuw Bosplan gemaakt voor de komende tien jaar.

BRITT JANSSEN, AMSTELVEEN. 8 JANUARI 2020

Zones
Het bos wordt in drie zones ingedeeld: een activiteiten-, natuur- en rustzone. Deze zones zouden moeten zorgen voor nieuwe ontwikkelingen. Woordvoerder van het Amsterdamse Bos, Hinke Kappert, zegt dat deze zones er vooral zijn voor het onderhoud van het gebied. “In de activiteitenzones wordt bijvoorbeeld het gras kort gemaaid, terwijl het gras in de natuurzones juist expres niet wordt gemaaid.” Ook komt er een verbetering van de hondenzonering, zodat de bezoekers beter kunnen zien waar de honden los mogen lopen, waar ze aan de lijn moeten en waar ze niet welkom zijn. Daarnaast willen ze ook nog 7,5 hectare aan paden weghalen, zodat er meer ruimte is voor de natuur. 

Beter bereikbaar
Door de toenemende drukte, willen de gemeentes het Amsterdamse Bos ook beter bereikbaar maken voor de bezoekers. Er komen duidelijkere entrees die het Bos aan de stad verbinden en ze willen het stimuleren om met de fiets en het openbaar vervoer te komen. Dit gaan ze doen door te kijken naar een betere verbinding met het OV. Daarnaast willen ze een vergoeding gaan vragen voor het parkeren met de auto. 

Meer recreatie
De gemeentes zijn ook van plan om het achterstallige onderhoud in te halen en vervolgens te onderzoeken of ze het Bostheater kunnen verbeteren. Ook willen ze een educatief programma in de natuur opstellen, samen met ondernemers, scholen en natuur- en milieuverenigingen. Ten slotte gaan ze kijken of ze het sporten in het Amsterdamse Bos gemakkelijker en gevarieerder kunnen maken, zoals het maken van nieuwe hardloop- en fietsroutes. Mariëlle Beekman, fanatieke boswandelaar, vindt dit een goed plan. Ze vertelt dat het bos nu vaak een rommeltje is en dat het verstandig is om de zones en paden wat duidelijker aan te geven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *