“Veel Europese studenten hebben last van de Brexit”

“Veel Europese studenten hebben last van de Brexit”

Net voor de ingang van het nieuwe jaar zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk tot een handelsovereenkomst gekomen, de Brexit deal, precies een week voor de deadline. De Amstelveense Yaela Goossens woont en studeert in Londen, zij vertelt over haar ervaring.

LARA VAN DER WEELE, AMSTELVEEN. 8 januari 2021

LSE
“Ik woon momenteel in Londen en doe een Master Filosofie, Politiek en Economie aan de London School of Economics (LSE). Daarnaast heb ik vrienden, familieleden en een vriend in Londen, wat mij natuurlijk ook enigszins aan het Verenigd Koninkrijk bindt. Mijn connectie met het Verenigd Koninkrijk manifesteert zichzelf het meest in de relaties die ik heb opgebouwd met de mensen die hier wonen en de kansen dat een stad als Londen biedt.”

Gevolgen
“Voor mij zijn de gevolgen gelukkig niet extreem, omdat ik verhuisd ben voor 31 December 2020. Ik heb me vrij makkelijk kunnen inschrijven voor de ‘EU settlement scheme’. Zolang je woont in het VK , dat is als je naam op een huurcontract staat, en uit een EU-land komt, kan je je hiervoor inschrijven. Ook als je uit een niet-EU land komt, maar je hebt een master of PhD gedaan in het VK, dan mag je sowieso onder ‘the graduate route’ nog twee of drie jaar blijven in het VK. Voor mij was de eerste optie van kracht, dus dat kwam natuurlijk fijn uit.”

“Nadat ik was aangenomen bij LSE heb ik het nog overwogen mijn Master een jaar uit te stellen, door covid-19. Dit mag door de gevolgen van de coronacrisis. Ik ben uiteindelijk heel blij dat ik dat niet heb gedaan, omdat ik later in het nieuws heb gezien dat de ‘home fees’ die je betaalt als EU-citizen, wat het equivalent is van het collegegeld dat Britten betalen, afgeschaft worden onder Brexit. Dit betekent dat mijn studie, wat dit jaar zo een 16.000 euro kost, volgend jaar meer dan 55.000 euro gaat kosten voor EU-studenten.”

Deal of geen deal
“Ik had eigenlijk verwacht dat er helemaal geen deal zou zijn. Ik ben natuurlijk ontzettend blij dat er wel een deal is gesloten. De EU brengt vele fijne omstandigheden voor EU-burgers met zich mee. Het feit dat er een einde komt aan het vrije verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal tussen het VK en de EU is natuurlijk enigszins verontrustend, maar als je leest wat er nou praktisch gezien veranderd, is het minder heftig dan het lijkt. Het heftigste gevolg is dat je een visa moet aanvragen om te reizen naar het VK, maar alleen als je langer dan zes maanden wil blijven.”

Internationale studenten
“Ik heb gelukkig niet echt last gehad van de veranderingen voor internationale studenten, maar veel studenten die nu werken aan hun sollicitaties en aanmeldingen zullen er zeker onder lijden. Een paar van mijn vrienden konden niet voor 31 december 2020 verhuizen naar het VK en moeten daarom nu via de ‘graduate route’ blijven, maar als je dan geen baan vindt waar ze je willen ‘sponsoren’, wordt het al moeilijker om langer te blijven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *