Auto praktijkexamens kunnen niet doorgaan vanwege de lockdown

Auto praktijkexamens kunnen niet doorgaan vanwege de lockdown

Vanwege corona gaan alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten van dinsdag 15 december 2020 tot en met dinsdag 19 januari 2021 niet door bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Vanaf woensdag 20 januari 2021 kunnen er weer nieuwe examens worden ingepland. Het is nog de vraag of deze examens wel mogen doorgaan aangezien een mogelijke verlenging van de lockdown. Voor veel jongeren is het erg vervelend dat het allemaal zo lang duurt en er geen duidelijkheid is.

THIRZA VOGEL, AMSTELVEEN. 8 januari 2021

Geen vertrouwen
De Amstelveense Parel Tulp is achttien jaar en zou eigenlijk 19 december mogen afrijden. Door de lockdown kon haar examen niet doorgaan. Wel is ze al voor een nieuwe datum ingepland. “Ik ben 27 januari ingepland, maar de lockdown gaat waarschijnlijk langer duren. Ik heb er dus geen vertrouwen meer in.” Parel deed een spoedcursus en heeft drie weken lang elke dag gereden. “Ik was er wel van overtuigd dat ik zou slagen, want het ging heel goed.” Ze heeft nu zestien lessen van anderhalf uur gehad, maar omdat haar examen niet kon doorgaan moet ze extra lessen nemen. “Ik heb nog vier lessen tegoed en als dat te weinig is denk ik dat er nog twee bijkomen. Dan moet het wel gaan lukken.”

Erg duur
Omdat jongeren vanwege de lockdown een tijd niet meer hebben gereden is het best lastig om weer te beginnen. Ook Parel is bang dat dit zal gebeuren. “Ik ben wel bang dat ik het de eerste les weer even lastig ga vinden, maar ik heb wel al veel uur gemaakt dus ik zou het nog moeten kunnen.” Autorijden is erg duur en een paar extra lessen erbij nemen kost niet niks. “Mijn ouders hebben ‘geïnvesteerd’ in een spoedcursus en alles liep op rolletjes. Ik zou gewoon gaan slagen en daar had ik echt zin in. Ik vind het ook gewoon heel erg zonde van het geld dat ik nu waarschijnlijk toch meer lessen moet gaan nemen. Ik heb zin om af te rijden.”

Zo snel mogelijk weer examens
Het CBR meldt examenplekken vrij te houden voor de mogelijke verlenging van de lockdown. Het CBR wil dat ook de klanten die tijdens deze mogelijke verlenging geen examen, toets of rijtest kunnen doen, als eerste een nieuw examen kunnen inplannen. Voor de maand april hebben ze daarom de plekken voor nieuwe examens, toetsen en rijtesten geblokkeerd in de reserveringssystemen. Dit is erg fijn voor de jongeren die vanwege de lockdown hun examen niet konden doen. Zo wordt er voorkomen dat nieuwe leerlingen eerder examen mogen doen dan de leerlingen die tijdens de lockdown waren ingepland.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *