Van coronadiploma naar thuis op de bank

Van coronadiploma naar thuis op de bank

De coronacrisis houdt ons al bijna een jaar in zijn greep. Het leven van veel mensen is drastisch veranderd. Ook voor jongeren is dit een lastige tijd. Waar het begon bij het eindexamen in een grote gymzaal, is het HBO voor mij een stuk anders dan gehoopt. En dat door een virus dat zich in een korte tijd over de hele wereld heeft verspreid. 
 

TESS VAN ONNA, AMSTELVEEN. 9 Januari 2021

 
Coronadiploma
Het begon allemaal met de aankondiging van Minister Slob: “De eindexamens van 2020 worden geschrapt”. Mijn einde van de middelbare zou vanaf dit moment totaal anders verlopen dan geplant. Examenreis opgeschort, de uitreikingen met maar drie gasten per persoon en de laatste (elleboog) knuffels met vrienden en vriendinnen.  Ik ging een vakantie in Nederland tegemoet waarna ik mijn studie Journalistiek in Utrecht kon beginnen.
 
Geen introkamp
Zoals verwacht werden ook de activiteiten van mijn nieuwe school Hogeschool Utrecht afgelast. Een leuke start met medestudenten werd vervangen door een online introweek. De school heeft veel energie en tijd gestoken in verschillende opdrachten, maar toch, een online introweek is niet te vergelijken met een kamp met al je nieuwe medestudenten.
 
De eerste weken: hyperlocal Amstelveen
Ik mocht samen met mijn klasgenoten twee keer per week naar school. Dit was top. We leerden elkaar kennen en werden gelijk hard aan het werk gezet. Verdeeld in redacties gingen wij schrijven over verschillende hyperlocals. Mijn hyperlocal was Amstelveen. We moesten meerdere malen per week naar deze plek om zo onze verslagen en interviews te kunnen schrijven.
 
Routine
De twee dagen in de week naar school en af en toe naar Amstelveen werden normaal. Het waren collegedagen waarin we even de mogelijkheid hadden voor sociaal contact. Totdat de tweede lockdown ervoor zorgde dat alle scholen, HBO’S en universiteiten opnieuw moesten sluiten. En daar zitten we dan. Interviews met, en over mensen in Amstelveen af te nemen via onze telefoon op de bank. Alsof het allemaal weer opnieuw begint. Met nu een groot voordeel; de vaccinering is begonnen. Het zal hopelijk niet lang meer duren voor ook wij, de coronaleerlingen van het echte studentenleven kunnen genieten! 
 
Houd vol
En voor alle medestudenten zou ik graag willen zeggen, houd vol. We hebben het allemaal lastig, thuis zitten, studeren, jezelf motiveren om goed je best te blijven doen. Houd je aan de regels, denk aan elkaar. Zodat we over een tijdje met onze opa’s en oma’s aan tafel zitten en kunnen zeggen: “Zo, dat hebben we maar mooi even doorstaan.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *