Coronavaccinatie Amstelveen begonnen

Coronavaccinatie Amstelveen begonnen

Deze week was het zo ver, de coronacvaccinatie voor zorgmedewerkers ging nu eindelijk van start. Het vaccineren voor het Covid-19 virus is begonnen. Als eerste kregen medewerkers in de acute zorg het Pfizer-vaccin tegen het coronavirus. Op woensdag 6 januari 2021 begon het Amsterdamse UMC met het vaccineren van hun ziekenhuismedewerkers. Op 7 januari was Ziekenhuis Amstelland dan eindelijk aan de beurt. De GGD van Amsterdam begint op maandag 11 januari 2021 met de vaccinatie van overige zorgmedewerkers.

ANTHONY VAN SLIGTENHORST, AMSTELVEEN. 9 januari 2021

Zorgpersoneel eerst
De gemeente Amstelveen meldt dat de komende dagen alle medewerkers in de regio Amstelland in de acute zorg, zoals werknemers op de IC en spoedeisende hulp, worden gevaccineerd tegen het Covid-19 virus. Dit gebeurd niet op een GGD locatie, maar in het ziekenhuis zelf. Het kabinet heeft ervoor gekozen om zorgmedewerkers eerst te vaccineren, omdat het coronavaccin van BioNTech/Pfizer het eerst beschikbaar was. Doordat dit vaccin in grote verpakkingen zit en het heel koud bewaard moet worden is het daarom beter om grote groepen tegelijk te vaccineren. Het is daarom lastig om met het vaccin van Pfizer toe te dienen aan kleine specifieke groepen, zoals mensen in verpleeghuizen of mensen met een verstandelijke beperkten in instellingen. Deze groep krijgt in plaats van het veel genoemde Pfizervaccin het net door de EMA (Europees Medicijnen Agentschap) goed gekeurde Moderna-vaccin toegediend. Dit heeft er alles mee te maken dat het Moderna-vaccin in tegenstelling met het Pfizer-vaccin makkelijker te verspreiden is dan die van de farmaceut Pfizer.

Vaccinatielocatie RAI
De GGD van Amsterdam-Amstelland meld dat de nieuwe vaccinatielocatie voor de regio Amstelland de RAI wordt. De GGD hoopt op maandag 11 januari 2021 gebruik te kunnen maken van deze locatie. De GGD begint dan met het vaccineren van medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-huishoudelijke ondersteuning (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) in de regio Amsterdam-Amstelland. Zorgmedewerkers in deze regio krijgen via hun werkgever een uitnodiging om zich te laten vaccineren bij de GGD. 

Verwachting overige groepen
Volgens de GGD is de verwachting dat thuiswonende 60-plussers vanaf maart kunnen worden gevaccineerd. Voor mensen jonger dan 60 (zonder medische indicatie) begint het vaccineren waarschijnlijk in april of mei. Kinderen onder de 18 jaar komen waarschijnlijk als laatste aan de beurt, tenzij de Engelse mutatie wel degelijk effect heeft op kinderen. Hier wordt door het RIVM nog steeds onderzoek na gedaan. Zo lang er nog geen antwoorden zijn op deze vraag is na verwachting deze groep als laatste aan de beurt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *