“Ik voel mij een Amsterdammer, mijn kinderen voelen zich een Noorderling”

“Ik voel mij een Amsterdammer, mijn kinderen voelen zich een Noorderling”

Othman Saloum is leraar op het Media college. Hij is vader van drie dochters Amana (5,5), Noor (4) en Marjam (3 weken) wonend in Amsterdam-Noord in de buurt van Tuindorp Oostzaan. Zelf is hij geboren en getogen in Amsterdam Zuid en later naar Amsterdam-Noord verhuisd om hier samen te wonen met zijn vrouw Rajar. 
Ik sprak hem over zijn dochters en de manier waarop ze opgroeien in Amsterdam Noord.

Bobbie Kleijn, Amsterdam Noord. 7 januari 2021

Geboren in Amsterdam-Zuid en nu woonachtig in Amsterdam-Noord, hoe ben je hier terecht gekomen?
“Sinds 2015 zijn wij hier samen komen wonen. We kwamen hier terecht door een nieuwbouwproject die hier bezig was waar ons oog op viel. Het is een gezinsvriendelijke wijk met veel jonge gezinnen en veel groen. Perfect waar we op dat moment op zoek naar waren om ons gezin te starten.”

Natuur en kindvriendelijke buurten zijn ook buiten de stad te vinden. Hebben jullie er nooit aan gedacht om buiten de stad te wonen en daar jullie kinderen op te laten groeien?
“Nee eigenlijk niet. We zijn beide geboren en getogen in Amsterdam, mijn vrouw en ik. We houden van de stad voelen ons er thuis, werken er allebei en onze familie woont hier ook. Zeker met kinderen is het fijn om ook je familie in de buurt te hebben. Buiten de stad wonen was daardoor geen optie. We zouden de stad gaan missen en er zitten te veel voordelen aan.”

Zie je verschil in de manier hoe jij in Amsterdam-Zuid bent opgegroeid en hoe jouw kinderen nu in Amsterdam-Noord opgroeien?
“Jazeker zie ik daar verschil in.”

 Wat zie je dan?
“Ik voel me een Amsterdammer, als je aan mijn kinderen vraagt waar ze vandaan komen dan zeggen ze niet Amsterdam maar Amsterdam-Noord. Ze voelen zich in dat geval een noorderling. Dat vind ik grappig want zo voel ik mij niet. Ook toen ik in Amsterdam-Zuid woonde was ik nog steeds een Amsterdammer. Ik denk dat het iets is wat Noord met zich meebrengt. Amsterdam-Noord is dan geen dorp maar het voelt wel als een soort gemeenschap. De deuren staan voor elkaar open, we lopen bij elkaar naar binnen voor een kop koffie. We zeggen elkaar allemaal gedag en er leven veel verschillende culturen bij elkaar in de buurt. In Amsterdam-Zuid was daar toch minder sprake van. Het is er wat drukker en mensen leven meer om elkaar heen, minder speeltuintjes, er wordt veel omhoog gebouwd. Wij wonen hier in Noord in een eengezinswoning, in Amsterdam-Zuid was dat waarschijnlijk niet het geval geweest waardoor de leefomgeving daarin in al een verschil zou zijn geweest.”

 Wat zou je je kinderen nog graag mee willen geven?
“Ik zie dat Amsterdam-Noord laagdrempelig is. Iedereen staat voor elkaar open en iedereen staat voor elkaar klaar. Hoewel ik liever niet in deze termen praat zitten mijn kinderen op een redelijk witte school. Ze hebben naar mijn idee daardoor een soms wat beperkter beeld van de wereld. Ik wil ze graag meegeven dat diversiteit normaal is en ze niet hoeven op te kijken van de verschillen die ze om hen heen zien. Hun beeld en visie moet niet beperkt worden en ik wil ze de wereld daarin kunnen geven.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *