“We hebben als enige club in Nederland een cricket hal”

“We hebben als enige club in Nederland een cricket hal”

VRA is een van de oudste cricketclubs van Nederland, sinds 1939 wordt de sport beoefend op de club in het Amsterdamse Bos. De club was gastheer van vele belangrijke internationale wedstrijden en de voornaamste leverancier van het jonge talent in zowel het mannen als het vrouwen Nederlands elftal. Sinds de zomer bouwen leden als vrijwilligers mee aan een indoor cricket hal, zodat de zomersport nu ook in de winter kan worden uitgevoerd. De hal is af, en de club is trots. Een van de vrijwilligers is Ewoud de Man. De Man is al ruim dertig jaar lid en kent VRA als de binnenkant van zijn hand.

Kiki Storm, Amstelveen. 12 januari 2021

Nieuwe leden
“We hebben diepe financiële dalen gekend op de club. Inmiddels gaat het erg goed en hebben we niet alleen veel nieuwe leden maar ook veel jonge leden.” Verteld Ewoud met een trotse lach op zijn gezicht. “Nu we een hal hebben als enige club in Nederland denk ik dat we nog veel meer gaan groeien. We zien bijvoorbeeld ook veel oud-leden die de handdoek in de ring gegooid hadden, weer terugkomen. Dat is natuurlijk al helemaal leuk, want nieuwe gezichten zijn fijn maar oude gezichten terugzien heeft toch ook wel iets heel moois.”

De club drijft op zijn trouwe leden en vrijwilligers, zoals Ewoud. Ook Paul Pollak was een stamgast van de club, Paul is eind december 2018 overleden. “Paul was enorm belangrijk voor VRA, hij hield het veld beter bij dan zijn eigen baard. Iedereen die ooit op de club is geweest kende Paul. Na zijn overleiden was het best even schakelen. Door een hal te bouwen kwamen we allemaal een beetje samen en konden we een mooi nieuw hoofdstuk van de club beginnen.” Er hangt nog altijd een mooie foto van Paul in het clubhuis.

Corona
“Ik cricket nu ook aanzienlijk meer, helaas zijn de regels in de hal strenger dan buiten wat het coronavirus betreft. Hierdoor hebben we eigenlijk helemaal nog niet zo veel gebruik kunnen maken van de hal.” De hal was af in september, dus de club heeft er nog een aantal maanden van kunnen genieten. Optimaal gebruiken heeft er helaas nog niet ingezeten. Veel van de leden zijn namelijk wat ouder. “We willen liever geen negatieve associaties met de hal, en al helemaal geen zieken op onze naam. Natuurlijk is het fantastisch om in te spelen en zou ik er zelf ook het liefst elke dag staan. Maar gezondheid en veiligheid zal toch voor moeten.”. Wel heeft Ewoud veel gehad aan het mee bouwen van de hal, “Door het virus moest ik vanuit huis gaan werken, ik was al niet een ster in concentreren dus dit maakte alles niet veel makkelijker. Het mee bouwen voelde als een soort uitje, een project dat even je aandacht van alle narigheid haalden en je maar liet denken aan één ding; cricket.”

Groot succes
“Er zijn op dit moment maar 43 clubs in Nederland. Maar toch staan we dertiende op de wereldranglijst. Er zijn niet veel cricketers in Nederland maar we zijn wel goed. In 2009 werden we zelfs wereldkampioen kampioen.” De sport worstelt nog met het deftige en bekakte imago, wat volgens Ewoud volledig misplaatst is; “Omdat veel Britten het spelen wordt het vaak als deftig gezien, net als theedrinken brijvoorbeeld. Maar de Britten hebben het ooit meegenomen naar India en die hebben de sport tot een kunst verheven. Het is ook heel groot in Australië en Nieuw- Zeeland. Er zijn dan wel veel omgangsregels die na geleefd moeten worden op het veld, maar toch is het niet zoals mensen denken. Je moet veel duiken, rennen, springen en schreeuwen. Dat we met zijn alle tussendoor warm lunchen is dan nog het meest decadente aan het hele verhaal.”

De hal is na de Lockdown weer open en te bewonderen, op je sokken of schoenen met schone zolen dan. “We zijn redelijk streng maar we willen dat onze mooie hal gewoon heel lang meegaat. Maar iedereen is welkom en iedereen mag meedoen, dat is waar cricket ook wel een beetje om draait natuurlijk.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *