Toename steekincidenten schuld van nalatigheid overheid

Toename steekincidenten schuld van nalatigheid overheid

“Jongen 14 neergestoken na steekpartij Amsterdam-Noord” en “Gewonde door steekpartij in Amsterdam-Noord” zijn enkele titels van van artikelen die de laatste tijd zijn verschenen in de media. Het aantal steekincident groeit de laatste jaren enorm en als dat nog niet zorgelijk genoeg was, jongeren zijn steeds een grote oorzaak van de stijging in het aantal steekincidenten. 

Benjamin Sandel, Amsterdam-Noord. 10 januari 2020

Cijfers voor het hele jaar 2020 zijn er nog niet maar in september stond de teller al op 744 steekincidenten. In september 2019 stond de teller toen op 572 steekincidenten, een stijging van 30% dus (cijfers alarmering.nl). Duidelijke getallen van het aantal steekincidenten uitgevoerd door minderjarige zijn er nog niet. Wel  is de verwachtingen dat ook dit weer sterk gestegen is. In 2019 waren er 380 minderjarige verdachten van steekincidenten wat maarliefst 90% meer was dan in 2018 (cijfers NOS).

Preventie
De cijfers stijgen al jarenlang maar er is nog steeds geen landelijke oplossing. De Gemeente Amsterdam zegt aan een aanpak te werken, maar moest die aanpak er niet al lang zijn? En de harde maatregelen die naar voren zijn gekomen gaan geen zoden aan dijk zetten. Een verkoopverbod op messen voor jongeren is hetzelfde als verslaafden die geld zoeken voor hun drugs, ze vinden altijd wel een manier om eraan te komen.

Zolang het probleem niet bij de wortels wordt aangepakt blijft het bestaan en misschien ook wel groeien. Er zijn verschillende instanties die hebben gepleit voor meer preventie bij jongeren. Zo is er gepleit voor meer voorlichtingen en buurthuizen met meer cursussen en activiteiten voor jongeren en niet alleen voor de jongeren die nog op de basisschool zitten. Hier wordt dan niet geluisterd of de instanties worden op pad gestuurd met een budget dat lang niet genoeg is. 

Nalatigheid
De Gemeente Amsterdam is heel goed met het wijzen van een vinger naar iets of iemand wat de oorzaak zou kunnen zijn, zoals drill rap, maar is het niet de fout van de Gemeente Amsterdam zelf? Nu de cijfers problematisch zijn geworden is het de fout van iets of iemand anders, maar de cijfers stijgen al jarenlang dus dit was gewoon aan te zien komen. 

De Gemeente Amsterdam zou eens goed in de spiegel moeten kijken, want de schuld is volkomen de eigen schuld door jarenlang wanbeleid rondom dit onderwerp.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *