Blijdschap door start vaccinatie tegen corona

Blijdschap door start vaccinatie tegen corona

Waar het land al zo lang naar uitkeek is nu toch eindelijk van start gegaan, de vaccinatie tegen het coronavirus is woensdag eindelijk van start gegaan. Waar het in andere Europese landen eerst de kwetsbare mensen zijn die als eerst worden gevaccineerd, zijn het in Nederland de zorgmedewerkers. Wilma Bessem bewoonster van het Verpleeghuis De Die in Amsterdam-Noord is blij dat het eindelijk zover is gekomen. “Er is eindelijk een stip aan de horizon.”

Benjamin Sandel, Amsterdam-Noord. 8 januari 2021.

Geen bezoek
De afgelopen maanden waren zwaar voor bewoners van verpleeghuizen. Om de inwonenden van verpleeghuizen, wat vaak oude en niet meer fitte mensen zijn, te beschermen besloot de regering in maart dat er voor onbepaalde tijd geen bezoekers meer mochten komen in verpleeghuizen. Mevrouw Bessem stelt dat dit een moeilijke tijd was voor ouderen in een verpleeghuis: “Wanneer je zo oud bent en in een verpleeghuis leeft, leef je als het ware naar je dood toe. Wanneer je van dag naar dag leeft en je geen visite van je kinderen mag krijgen is dat misschien wel één van de zwaarste dingen die je kan meemaken.” 

Toen er aan het einde van mei een eind werd aangekondigd voor de strenge coronamaatregelen voor verpleeghuizen was mevrouw Bessem dan ook heel erg blij. “Het is natuurlijk heel fijn om je familie weer in levende wijze te zien, het was zelfs ook emotioneel.” Maar na twee maanden ploeteren met de iPad die ze had gekregen om te skypen vond ze het ergens ook jammer.  “Had ik eindelijk alles geleerd van dat stomme ding, heb ik hem niet meer nodig!”

Vaccinatie
Nu de vaccinatie tegen het coronavirus van start is gegaan lijkt alles weer terug naar normaal te gaan. Hoewel het nog wel even  zal gaan duren totdat alles weer de normaal is kijkt mevrouw Bessem reikhalzend uit naar het einde van de coronaperiode. “Het gaat natuurlijk allemaal nog even duren maar er is eindelijk een stip aan de horizon en ik kan niet wachten totdat wij die stip hebben bereikt.”

Uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 mensen blijkt de vaccinatiebereidheid in heel Nederland 76% te zijn. Maar volgens mevrouw Bessem zit de vaccinatiebereidheid wel snor in het verpleeghuis waar zij woonachtig is. “Iedereen die ik hier heb gesproken is bereid om het vaccin te nemen, iedereen hier wil dat alles weer normaal wordt en dat liever vandaag dan morgen.”

Voorbeeldfunctie
Waar de regering de bevolking steeds oproept om zich te houden aan de coronamaatregelen vergeten zij zichzelf nog wel eens aan de maatregelen te houden. Waar het eerst minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus was die op zijn bruiloft zich niet aan de regels hield zag mevrouw Bessem nog een minister die zich niet aan de regels hield.  “Ik zag een filmpje voorbijkomen waarin de eerste vaccinatie te zien was. De vrouw die gevaccineerd werd en de vrouw die het vaccin gaf droegen allebei mondkapjes, verderop stonden Hugo de Jonge en andere belangrijke mensen en die droegen allemaal geen mondkapje.”

Hoewel dit voor scheve ogen zorgt, zorgt het er niet voor dat de vaccinatiebereidheid minder wordt in de kringen van mevrouw Bessem. “We willen denk ik gewoon allemaal deze periode achter ons laten. Je bereidheid om je te laten vaccineren staat nu wel vast en wordt niet beïnvloed door zulke acties van leidinggevenden.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *