Financiële tegenvaller door nieuwe coronamaatregelen

Financiële tegenvaller door nieuwe coronamaatregelen

December is vaak de beste maand voor de cosmetica winkel Best Hair & Cosmetics op het Buikslotermeerplein. In deze maand verkopen zij veel producten rondom deze feestdagen, maar dit jaar zal dat tegenvallen. Na het aanscherpen van de coronamaatregelen moest ook zij dinsdag de deuren sluiten van haar cosmeticawinkel.

Benjamin Sandel, Amsterdam-Noord. 18 december 2020

Premier Rutte kondigde maandagavond nieuwe coronamaatregelen aan. “Nederland gaat op slot”, waren de woorden van de premier. Alleen de essentiële winkels, winkels die levensmiddelen verkopen zoals supermarkten en drogisterijen, mogen nog open blijven. Al de niet-essentiële winkels moesten dinsdag haar deuren sluiten. Voor Joan Fernandes, eigenares van Best Hair & Cosmetics, is het een flinke aderlating: “Dit is een grote financiële tegenvaller voor ons.”

 Geen verrassing
Fernandes opende anderhalf jaar geleden haar derde Best Hair & Cosmetics winkel. Na filialen te hebben in de Bijlmer en Oud-West breidde zij ook uit naar Noord. Sinds dinsdag heeft zij dus al haar winkels moeten sluiten, maar voor haar kwam het niet helemaal uit de dode hoek. “Er waren al een paar dagen geruchten dat het zou gaan gebeuren en toen Rutte het zei had ik mijzelf er al mentaal op voorbereid.” 

 Financiële tegenvaller
December is voor de meeste winkels altijd een goede maand, zo ook voor Best Hair & Cosmetics. “In december verdienen wij altijd wel twee keer zo veel als in andere maanden, dus het is financieel voor ons vervelend maar het is geen ramp”, vertelt Fernandes, “het is jammer dat er nu geen kerstcadeaus bij ons kunnen worden gekocht, maar dit jaar hebben wij financieel een aardig jaar gehad dus wij kunnen dit gewoon aan.”

 Maar niet iedereen ziet een afname van de verkoop van hun producten. Berry Ocran werkt voor zijn ouders bedrijf, een groothandel in black hair products. Hij ziet dat de bestellingen van de winkels voor wie zij leveren wel afnamen maar online gaat de verkoop van hun producten steeds harder. “Het hele jaar waren de winkels voor wie wij leveren al voorzichtiger in het bestellen van producten in groten getale. Maar online kopen steeds meer mensen onze producten en dat zorgt voor een toename van onze verkoop.”

 Nog even volhouden
Hoewel al de niet-essentiële winkels dicht moeten blijven tot minimaal 19 januari houdt Fernandes de moed er in. “Het is nog even doorbijten, maar wanneer we de woorden: ‘Nederland is weer open’ horen van Rutte zal alles weer beter worden.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *