Moeten militairen vaccineren volgens Defensie?

Moeten militairen vaccineren volgens Defensie?

Volgens defensie moet je je laten vaccineren als je opgeroepen wilt worden voor een oefening naar andere landen. Toch mag de militair zelf bepalen of hij/zij gevaccineerd wil worden.

Met de auto rijdt marinier Lars Meyer (26) in de vroege ochtend rond 06:00 naar de kazerne op Aruba. Korps Mariniers Savaneta staat met witte koeienletters geschreven op een zwarte boog voor de ingang. Er staan slagbomen met een wacht, je moet je defensie pasje of afspraak laten zien. Zomaar naar binnen is geen optie en een vaccinatie bewijs of QR-code is niet nodig voor toegang. Eenmaal door de slagbomen heen heb je gelijk een splitsing. Links heb je de legringen, rechtdoor het hoofdgebouw en rechtsaf aan het eind is transport. Meyer rijdt met zijn auto rechtdoor, langs het kerkje en zet aan het einde tegenover het hoofdgebouw zijn auto op de parkeerplaats neer. ‘ik kleed mij altijd om in de slaapgebouwen, die staat naast het hoofdgebouw’ Eenmaal omgekleed in uniform loopt Meyer richting het hoofdgebouw om zich op te stellen en aan te melden met zijn groep voor de functie fire support. En dan begint de werkdag van de mariniers.

Door het Ministerie van Defensie is dit jaar naar de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal een antwoord gegeven over de vaccinatieplicht rondom de militairen, namelijk:

Aan het militair personeel kan de minister onder bepaalde omstandigheden vanwege het waarborgen van de inzet van de krijgsmacht een vaccinatie verplichting opleggen. Dit is geregeld in de Wet Immunisatie Militairen (WIM). Voor vaccinatie tegen COVID-19 is advies ingewonnen en dit is overgenomen, namelijk deze vaccinatie voorlopig niet verplichtend op te leggen aan alle militairen, maar dat vaccinatie van uit te zenden militairen onder omstandigheden dermate belangrijk kan zijn dat dit verplicht moet kunnen worden opgelegd.

Zoals Meyer, hij is niet gevaccineerd en zit op dit moment op het Caribische eiland Aruba. Voor zijn dagelijks werk ‘fire support’ hoeft hij niet gevaccineerd te zijn. ‘Ik hoefde alleen een PCR-test te doen voor mijn vlucht naar Aruba en die werd vergoed door Defensie’. Wel werd hem gevraagd om in maart 2022 naar Amerika op oefening te gaan voor een maand. Maar President Biden heeft besloten niemand in Amerika binnen te laten die niet gevaccineerd is. Dus mag hij niet mee tenzij hij zich laat vaccineren. ‘Ik twijfelde om het te doen, maar ik wacht nog heel even. Misschien als het vaccin nog beter ontwikkeld is, neem ik het en kan ik de volgende keer wel mee op oefening’.

Bron Ministerie van Defensie:
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjzhsCXiPP0AhVbTTABHY6fDLwQFnoECAQQAw

https://soundcloud.com/julia-de-zwart/marine-vaccinaties-audio-mixdown?si=f3beff2f0d0f4d78a128af3d8128385e&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Audio en verslag door Julia de Zwart

Over de auteur

Julia de Zwart

Julia Esmee Francisca de Zwart (21) is een studente aan de Hogeschool Journalistiek in Utrecht. Ze houdt ervan om onderwerpen aan te kaarten waar een taboe opligt. Werkt graag in teamverband en maakt haar handen graag vuil om de echte waarheid boven te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.