Studenten voelen zich niet veilig tijdens de tentamens in deze lockdown

Studenten voelen zich niet veilig tijdens de tentamens in deze lockdown

Online tentamens worden thuis op de eigen computer gemaakt.

Deze week is de tentamenweek van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Ondanks de lockdown besloten onder andere deze universiteiten de tentamens toch door te laten gaan met extra veiligheidsmaatregelen. De meningen bij de studenten zijn hierover verdeeld.

 Nederland zit weer in lockdown. Alles is dicht en onderwijs is nu online, behalve de tentamens. Tijdens de persconferentie op 18 december is bekend gemaakt dat de overheid hier een uitzondering voor maakt. Het is aan de universiteiten zelf hoe ze hier mee omgaan. De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), kwamen al vrij snel met het statement dat de tentamens fysiek doorgaan. Dat is duidelijk, zou je denken, maar toch heerst er bij de studenten veel verwarring en onrust.

Je mag volgens de nieuwe lockdownregels maar met twee mensen buiten en binnen zijn, exclusief je huisgenoten. Het voelt voor veel studenten scheef dat je nu wel met honderden andere studenten in een zaal mag zitten gedurende een paar uur. De UvA laat aan NH-nieuws weten dat ze extra voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het dragen van mondkapjes en het ontsmetten van de handen bij binnenkomst. Zo extra voelt dit anders niet voor de studenten, ‘Ik voel me niet veiliger dan voorheen, omdat alles eigenlijk hetzelfde is’, vertelt Anne Ficq, rechtenstudent aan de UvA. Op sommige momenten voelt ze zich juist onveilig, namelijk voor het tentamen, ‘Dan sta je met al die studenten hutjemutje op elkaar en dan heeft een mondkapje voor mijn gevoel weinig zin meer’.

Op de UvA heb je de mogelijkheid om een ‘tweede herkansing’ te doen, als je het tentamen niet kan doen vanwege Corona. Op de VU heb je dit niet. ‘Ik had geen keus, het was deze week of niet’, vertelt Thijmen de Wit, student Bedrijfskunde, met enige ergernis. Hij merkte ook niks van de extra maatregelen. Sterker nog, hij had zijn eerste tentamen in ‘een soort van tent’ op de VU-campus, met weinig luchtcirculatie. Desondanks is hij toch blij dat hij deze week zijn tentamens kon maken. ‘Als ik ze later had moeten doen, zou ik er minder van weten en had ik alles weer opnieuw moeten leren’.

Was online een betere optie geweest dan fysiek? Milou Maarleveld, student Communicatiewetenschappen aan de UvA, vindt van wel. Haar eerste tentamen was online en dat heeft ze wel gedaan. Bij een ander vak zou ze het tentamen fysiek moeten doen, maar daar heeft ze ervoor gekozen om een tweede herkansing op te nemen. ‘Online is toch wel veiliger’.

Luister hier de audioreportage van Viri Szirony

https://soundcloud.com/user-30354667/tentamens-tijdens-de-lockdown-viri-szirony?si=0734f3b1070b4127a913dc5c9c1d1cd1&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Bron: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/296667/amsterdamse-studenten-verbaasd-dat-tentamens-doorgaan-bang-voor-virus-als-kerstcadeau

 

Over de auteur

Floor Ficq

Floor Ficq (2003) is een geboren en getogen Amsterdammer. Ze is student aan de Hogeschool voor journalistiek. Fotograferen en schrijven doet ze graag, maar ze is een echte allrounder dus je kan veel verschillende dingen van haar verwachten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.