Een maand lang plantaardig leven

Een maand lang plantaardig leven

Vorig jaar deden ruim 582.000 mensen mee met Veganuary.

Deze maand is het Veganuary! Dit is een challenge om de hele maand januari veganistisch te eten. Dit houdt in dat je alleen plantaardige producten mag gebruiken en eten, dus geen vlees, kaas, vis of andere dierlijke producten.

Vorig jaar deden er wereldwijd meer dan 582.000 mensen mee met de challenge van de non-profit organisatie Veganuary. Dit jaar verwachten ze een recordaantal deelnemers die met deze uitdaging meewerken aan een betere toekomst, waarschijnlijk meer dan 600.000 mensen. Wendy Matthews, Verenigde Staten directeur van Veganuary en al elf jaar lang veganist, vertelt dat er zich 2 miljoen mensen hebben aangesloten bij Veganuary sinds ze in 2014 begonnen zijn.

De laatste jaren neemt het aantal mensen dat zit te denken aan een veganistisch dieet toe. In alleen al Amerika is 31% van de bevolking geïnteresseerd in een volledig plantaardig dieet, wat blijkt uit een enquête van YouGov. Naast die interesse zijn er echter ook zorgen die geïnteresseerden ervan weerhouden zoals de kosten, weinig recepten en of ze het wel kunnen volhouden. ‘We snappen dat je dieet veranderen heel moeilijk kan zijn, daarom krijg je als je je aansluit bij Veganuary, e-mailsupport met tips, kookboeken, motiverende teksten en nog veel meer’, vertelt Matthews enthousiast, alsof ze meedoet in een reclame. Ook vertelt ze dat de hoge kosten een fabel zijn en dat er uit onderzoek zelfs is gebleken dat je goedkoper uit bent met het kopen van planten. ‘Vegan zijn is makkelijker als onderdeel van een community, dan als je alleen bent’, aldus Matthews.

Tobias Varenhorst, student Public Administration International European Governance en Rechten, is het daar wel mee eens. Hij is samen met een van zijn huisgenoten veganistisch geworden. ‘Als je dat met iemand kan delen en elkaar kan steunen, is dat gewoon ontzettend leuk’. De huisgenoten zijn in eerste instantie veganistisch geworden, naar aanleiding van de Netflix documentaire The Game Changers. ‘Dit is een ontzettend ordinaire docu met onzinvoorbeelden zoals mannen die betere erecties krijgen door veganistisch te zijn. Wij geloofden de aannames niet, maar we wilden het veganisme wel proberen als een sociaal experiment’, legt Tobias uit.

Dit experiment was blijkbaar een succes, want inmiddels is Tobias anderhalf jaar veganistisch geweest. ‘Toen we eenmaal veganistisch waren, gingen we er steeds beter over na denken en werd het echt een moraliteitsbeweging’. Dit houdt in dat hij zichzelf de vraag stelde: wat is mijn genot in het eten van een stukje vlees, ten opzichte van het leed wat een dier heeft voor dat het op mijn bord beland. Het feit dat het leven van die dieren in het teken staat van het eetplezier van mensen vinden hij en zijn huisgenoot onrechtvaardig. Tobias woont met andere huisgenoten en wil zijn veganisme niet aan hen opleggen, waardoor hij nu vegetariër is. Als hij later op zichzelf woont, wordt hij wel weer veganist.

Nederland staat niet in de top 15 van Veganuary. De non-profit organisatie heeft dan ook geen lopende campagne hier, zoals ze die wel hebben in de Verenigde staten, Groot-Brittannië, India, Duitsland en Latijns-Amerika. Ook al zegt Matthews wel met een hoopvolle klank in haar stem: ‘Er kan nog altijd een campagne komen in Nederland, als we een oplopende interesse zien in Veganuary. Ik moedig de Nederlanders dan ook aan om vooral mee te doen!’.

https://soundcloud.com/floor-ficq/veganuary?si=0455bdd10f5a46cc9a24343355d562b3&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Floor Ficq

Floor Ficq (2003) is een geboren en getogen Amsterdammer. Ze is student aan de Hogeschool voor journalistiek. Fotograferen en schrijven doet ze graag, maar ze is een echte allrounder dus je kan veel verschillende dingen van haar verwachten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.